APSURD Merčep može odmah u toplice, Stjepan nikako: ‘Liječnik mi je preporučio, HZZO ne da’

Čovjeku bi valjda trebalo odrezati glavu da dobije toplice – ljutit je Stjepan Babić


Autor: podravski.hr — 16.10.2018. / 16:25 Aktualno

Stjepan Babić pokazuje ruku koja je teško stradala

Križevčanin Stjepan Babić (74) nezadovoljan je time što mu Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje ne želi omogućiti rehabilitaciju u toplicama, iako ju je preporučio njegov liječnik. Veli kako bi mu boravak u toplicama sigurno pomogao u oporavku od teškog pada koji je doživio u veljači.
Za razliku od gospodina Štefa, toplice preko reda može dobiti – Tomislav Merčep. Mediji su, naime, nedavno izvještavali o osuđenom ratnom zločincu koji je na rehabilitacaju u Varaždinske toplice po hitnom postupku došao iz – zatvora.
– Kod moje klijeti je bio stari orah, koji sam dao srušiti, tako da je ostao samo panj. Kad je toga dana počeo padati snijeg, popiknuo sam se o taj panj i ‘bubnuo’ na bok, točno na betonsku stepenicu. Ruka je odmah jako nateknula i nastao je veliki krvni podljev. Boljelo je k’o sam vrag, nedajbože drugome da to doživi. Samo da jedna špranja nije probila kožu. Nakon slikanja u Križevcima, rekli su mi da hitno odem doma po pidžamu pa na operaciju u koprivničku bolnicu – pripovijeda Stjepan.
Veli kako je operacija jako dugo trajala.
– Uspavali su me u pola 12, a probudio sam se u devet sati navečer. Dr. Jandrašec i dr. Gašparić rekli su mi dan nakon operacije: Babić, četiri i pol sata nas dvojica imali smo posla s vašom rukom dok nismo sve ‘deli na hrpu’ – prisjeća se Stjepan.
Veli kako mu je nadlaktica lijeve ruke odonda doslovce opločena metalnim pločicama. Deset dana proveo je u bolnici, a potom je još šest mjeseci bio na terapijama. Ruku danas može podići do brade, ali ne može je koristiti kao prije pada.
– Zbilja ne znam zašto mi ne daju toplice makar ih je liječnik preporučio. Jedna moja susjeda operirala je kičmu, pa je na toplice morala čekati dva mjeseca. Čovjeku bi valjda trebalo odrezati glavu da ih dobije – ljutit je Križevčanin.
U idućih godinu dana pločice iz njegove ruke morat će se izvaditi, pa ga čeka još jedna operacija i novi dugačak oporavak.
– Zahvalan sam kirurzima koji su me operirali, spasili su mi ruku, ali nisam zadovoljan cijelim zdravstvenim sustavom. Dugo se mora čekati na red za svaki pregled – reći će Stjepan Babić. (hš)

Ilustracija / Varaždinske toplice

FOTO: NIKOLA WOLF