Meso odojka samo posoliti i ostaviti na hladnom do pečenja

Božićni stol bogat je raznoraznim jelima, a teško ga je zamisliti bez tradicionalne sarmepurice, ali i odojka koji se sprema u brojnim kuhinjama diljem Hrvatske. 

Za razliku od drugih božićnih jela, u pripremi odojka možemo pogriješiti već u samom startu, odnosno pri samoj kupnji mesa. Kako kupiti onaj savršen komad mesa i na koji način ga spremiti, otkriva nam food blogerica Kasandra Draganić, koja stoji iza food bloga Forking Croatia.

Prvi i glavni korak prilikom pripreme onog savršenog odojka jeste odabir prikladnog komada mesa. Draganić ističe kako sami odabir ovisi i osobnim željama. Ona preferira prednju četvrtinu odojka jer je taj dio mesa sočniji i ima više kostiju. Naglašava da svi oni koji vole krto meso, trebaju odabrati zadnju četvrtinu buta. Nakon što odaberete onaj savršen komad mesa, potrebno ga je pripremiti za pečenje i to ne na dan kad ga planirate pripremati.

– Meso odojka dan prije pečenja samo posolim i ostavim na hladnom i suhom mjestu do dva sata prije pečenja kad ga ostavim da dođe na sobnu temperaturu – objašnjava Draganić.

U nastavku ističe kako su dobro pogođena temperatura i podlijevanje prijatelji savršeno pečene kože odojka. Kako određujemo tu dobro prilagođenu temperaturu? Temperatura treba biti od 200 stupnjeva, a odojak pečemo sat vremena po kili mesa.

– Meso mora biti suho i na sobnoj temperaturi prije pečenja, te možete isprobavati i druge trikove, recimo da zarežete kožicu nekoliko milimetara da sokovi i masnoća iz odojka izađu na površinu mesa.

Foto: Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI