Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Mijenja se zakon: Na sudske se presude više neće čekati više godina!

Ministarstvo pravosuđa i uprave na čelu s ministrom Ivanom Malenicom pripremilo je zakonske izmjene u pravosudnom sustavu, a cilj je – navode mediji – skraćivanje i ograničavanje sudskih postupaka, od kojih se neki po sudovima nepotrebno razvlače čak i desetljećima.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Prema izmjenama u parničnom postupku, sudac bi u roku od tri godine trebao donijeti prvostupanjsku odluku, a o žalbi bi trebalo biti odlučeno u godinu dana. Također, skratilo bi se suđenje u sporovima male vrijednosti do 10.000 kuna te u trgovačkim sporovima do 50.000 kuna na godinu dana, a vrijeme žalbe na šest mjeseci. U slučaju da želite reviziju postojećih drugostupanjskih presuda kod Vrhovnog suda, prvo ćete morati tražiti njeno dopuštenje, a tek onda ako vam odobre, moći ćete čekati na presudu, ne dulje od dvije godine.

Krunoslav Kunštić (u sredini)

Inače, koprivnički Općinski sud, prema posljednjim službenim podacima za 2020. godinu, imao je 3872 neriješena spora, od kojih je 15 dužih od deset godina. Najučinkovitija godina bila im je 2017. kad su koprivnički suci imali postotak rješavanja sporova 137 posto. Svaki je sudac u prosjeku te godine primio 233 spora, a riješio njih 320. U 2020. godini stopa je bila 82 posto, sudac je primio 322 spora, a uspio riješiti njih 265. Da i nije čudo da se predmeti gomilaju govori podatak da je na početku 2020. koprivnički Općinski sud imao 2880 neriješenih predmeta, tijekom te godine stiglo ih je čak 5796, a početkom lanjske godine otvoreno ih je ostalo 3872. U čitavoj zemlji s krajem 2020. godine bilo je čak 400.000 neriješenih sporova.

U sudačkim krugovima ne kriju skepsu prema izmjenama kojima bi morali voditi poseban „kalendar“ planiranja rada i točno odrediti datume svih rasprava unaprijed. Također, suci bi već na početku postupka trebali znati i odrediti koga će sve ispitati, o kojim će dokazima raspravljati, koga vještačiti…

Koprivnički odvjetnici iz društva K&K, Krunoslav Kunštić i Zoran Kurcinak, slažu se kako su striktni rokovi za okončanje postupaka i donošenje odluka od strane sudova svih razina dobra ideja, no zbog brojnosti postupaka i složenosti te ostalih poteškoća to jednostavno neće biti moguće uvijek provesti.

– Sporovi male vrijednosti, kako ih zakon definira, nisu nužno i jednostavniji od ostalih, naprotiv, znaju biti ponekad i pravno složeniji – kažu u K&K.

Kurcinak i Kunštić: Neke izmjene su dobre, neke upitne

Smatraju i da će određivanje unaprijed datuma i vremena svih ročišta za glavnu raspravu biti problematično i teško izvedivo, pogotovo u situacijama kad treba provesti jedno ili više vještačenja.

– Narodski rečeno, pravo i pravda će se zbog nekih najavljenih izmjena moguće samo još udaljiti, što po nama ne bi trebao biti krajnji cilj sudskih postupaka – dodaje Kurcinak i pojašnjava kako se radi o novom, takozvanom „filtriranju“  spornih činjeničnih i pravnih pitanja te odluka suda o dokazima.

– Radi se o postrožavanju odredbi prema kojima sud ne bi više uopće naknadno mogao odrediti provođenje bilo kakvih dokaza. Recimo, stranka prije glavne rasprave zaboravi neki bitan dokaz, nije mogla tada doći do njega ili nije znala kako doći do njega, više ga ne bi smjela predložiti – navodi Kurcinak koji se pak slaže da bi obavezno tonsko snimanje ročišta moglo biti korisno za ubrzanje i transparentnost postupka, međutim, prijepis cijelog zapisa neće biti obavezan.

BROJ POSTUPAKA NA OPĆINSKIM SUDOVIMA (2020.)

GradNa početkuPrimljenoRiješenoNeriješeno
Koprivnica2880579647723872
Varaždin5971911481756901
Bjelovar618211.57997347990
Čakovec3369648962633582

No, zato sudac neće po novom morati diktirati sve u zapisnik što je izgovoreno i to bi, smatraju u Ministarstvu, trebalo upola skratiti trajanje ročišta. 

U odvjetničkom uredu K&K ističu da značajan broj sudskih parničnih postupaka doista predugo traje, no parnice od dva ili tri desetljeća iznimka su rijetkost.

– Svaka suvisla promjena zakona, koja bi bila od utjecaja na ubrzavanje i skraćivanje parnica, svakako je dobrodošla, no to mora biti provedeno temeljito i stručno te uz što širi konsenzus svih koji o tome odlučuju, kao i uz sudjelovanje i pomoć onih koji u parnicama svakodnevno sudjeluju, sudaca i odvjetnika – kaže odvjetnik Zoran Kurcinak te ističe da su brojne dosadašnje izmjene zakona dovele do visoke razine pravne nesigurnosti, koja je jedan od najvažnijih razloga i za nezadovoljstvo među ljudima stanjem pravosuđa. 

U medije je procurila još jedna izmjena, a to je uvođenje novog instituta „odluke iznenađenja“. Naime, prvostupanjski sud vas je oslobodio optužbe da ste, recimo prevarili poslovnog partnera, a drugostupanjski sud nakon žalbe ocijeni da je trebalo presuditi drukčije i preinači presudu. Drugostupanjski sud će sada moći pozvati stranke, prije same odluke, da se izjasne o novoj pravnoj ocjeni.

– Stranke u redovitom tijeku postupka iznose svoje različite pravne stavove pa tako i u postupku po pravnom lijeku (žalba i mogućnost odgovora na žalbu), tako da je upitna svrhovitost nekakvog dodatnog međustadija predviđenog tzv. “presudom iznenađenja”, koji će samo produžiti vrijeme donošenja drugostupanjske odluke za donošenje koje su s druge strane predviđeni striktni rokovi – smatra odvjetnik Zoran Kurcinak.

Očekuje se kako bi u narednim mjesecima ovakve izmjene mogle u javnu raspravu, a pred saborske zastupnike negdje u drugoj polovici ove godine.

FOTO Arhiva

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI