Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Miješano bijelo vino Ivana Blažotinca i Glavićev cabernet sauvignon šampioni

Šampioni izložbe mladih vina Vincekovo su crno vino vinarije Ker-vin vlasnika Tomislava Glavića iz Benkovca, te miješano bijelo vino iz podruma Ivana Blažotinca iz Sigeca pokraj Koprivnice.

Članak je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Spomenuta vina osvojila su 86 bodova. Za ocjenjivanje na Vincekovo 29. međunarodnu izložbu mladih vina zaprimljena su 474 uzorka iz Slovenije, Mađarske i Hrvatske. Uzorci su se prikupljali 8. i 9. siječnja 2022. Organoleptičko ocjenjivanje provedeno je u periodu od 12. do 14. siječnja 2022., a provele su ga tri komisije sa po pet degustatora.

– Svi degustatori imaju certifikat o provjeri znanja i sposobnosti za degustatora, sukladno Pravilniku o organoleptičnom (senzornom) ocjenjivanju mošta i vina u Hrvatskoj. Predsjednica ocjenjivačke komisije bila je dr. sc. Ivana Puhelek, koja je izvršila sistematizaciju i razvrstavanje uzoraka i na temelju toga je obavljeno šifriranje vina.

Dopredsjednici na ocjenjivanju bili su dipl. ing. Marijan Čižmešija i dipl. ing. Miroslav Matovinović. Ocjenjivanje je provedeno metodom 100 bodova i konačnom ocjenom medijana, sve u skladu s međunarodnim standardima i preporukama – poručili su iz komisije.

Na temelju dobivenih bodova dodijeljeno je 98 “Zlatnih trseka” koji su postigli 82 i više bodova. “Srebrni trsek” dobiva 255 uzoraka vina (raspon od 77 do 81 bod), “Brončani trsek” dobiva 77 uzoraka vina (raspon od 72 do 76 bodova), dok priznanje dobiva osam vina (od 61 do 71 bod ).

Eliminiranih vina s manje od 61 osvojenog boda bilo je 36, a razlozi su defekti u mirisu i okusu.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI