Milan: Imam marune mikorizirane s vrganjima, tartufom i potočarkom

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Nedaleko od Koprivnice, u Velikoj Mučnoj, zatekli smo Milana Posavca koji je provjeravao kako napreduju nedavno zasađeni maruni. Na svojoj plantaži, osim najnovijih maruna, Milan već 20-ak godina ima zasađenu aroniju, a prije nekoliko godina zasadio je i meralu, bobičasto voće slično aroniji.

– Aroniju sam zasadio prije 20 godina kad je još nitko nije imao i kad su cijene bile visoke. Danas je gotovo neisplativa, ali ja ionako to imam za sebe i sve koji si žele doći pokupiti. Meralu ili aroniku, koju u narodu zovu i božja hruščica, posadio sam kasnije, a sad je vrijeme kad počinje dozrijevati. Jako je zdrava za srce. Posljednje sam posadio marune – rekao nam je Milan.

Zasadio je sto sadnica maruna od kojih se desetak nije primilo, a dvije sadnice su mu i ukradene jer plantaža tad nije bila ograđena. Sadnice je nabavio iz Zagreba, a kaže kako je sve financirao sam te da prve plodove očekuje nakon tri godine.

 – Posadio sam to da zemlja ne bude pusta, samo za sebe, i nisam tražio nikakve poticaje od države. Sadnice su posebne jer su mikorizirane i to s tri vrste vrganja, potočarkom i tartufom tako da, osim što nakon tri godine očekujem prve marune, nakon desetak bi trebale rasti i gljive.

Foto Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI