Milan: Onaj dan kad sam za litru mlijeka dobio 1,08 kuna, prodao sam krave

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Milan Blažević iz Apatovca, križevačkog prigradskog naselja, jedan je od mnogih poljoprivrednika u županiji koji je odustao od proizvodnje mlijeka i suradnje s mljekarskom industrijom. I dok je nekad u njegovoj štali mukalo i 20-ak kravica, danas su tek četiri koje hrane njegovu obitelj, a i one će uskoro van. 

– U selu su dva sabirališta mlijeka, a na svako samo tri gospodarstva nose mlijeko. Nekad nije bilo kuće u Apatovcu koja se nije bavila mljekarstvom. Mi smo znali imati i 20-ak krava, ali odustali smo. Onaj dan kad smo za litru mlijeka dobili 1,08 kuna, prodali smo ih. Bilo nas je i sram reći koliko smo dobili – prisjeća se Blažević. Kako nije u mirovini, mora od nečega živjeti. Tako danas svaštari na deset jutara zemlje, s četiri kravice i jednom junicom te pet krmača.

– Sve pomalo, a zapravo ništ. Nemre se više živjeti od poljoprivrede – objasnio je Milan Blažević, koji ipak kako-tako preživljava, ali samo zahvaljujući državnoj pomoći. 

– Od tih poticaja ipak se nekako pokrijemo i nešto zaradimo. Imamo i šume, pa malo radimo drva. Ništa nam ne fali, ali daleko je još do mirovine, a ja više ne mogu raditi. Tek su mi 63, a svoje sam zdravlje dao poljoprivredi i šumama – tuži se Milan Blažević. Dobro je što danas postoji razna mehanizacija koja čovjeku olakšava težak rad, jer da sve mora ručno, odavno bi odustao od svega.

– Malo sijem ječam, malo zobi, malo kukuruza. Uglavnom hranim životinje, no prodam i nešto žita pa se preživi. Nešto i mijenjam za brašno i stočnu hranu. Ni ne pomišljamo opet se vratiti kravama. Baš susjed priča da mu mljekari plaćaju 1,80 za litru mlijeka. Pa tko bi lud time se bavio za taj novac. Pogledajte samo koliko je litra vode u dućanu – kaže Milan Blažević. Od svojih krava on ipak ima dvostruku korist: osim što dobije mlijeko, popasu mu voćnjak pa ne mora kositi travu. 

– Mlade baš poljoprivreda i ne zanima, kao ni mog sina. U štalu neće. A kako i bi, kako da mu kažem i usmjerim ga u to kad znam da ga, u sadašnjim uvjetima, guram u propast. Hoće pomoći na zemlji, orati i to, no ni to nije lako. Zemlja nam je neplodna, loša ilovača. Trebala bi dvaput roditi koliko truda uložimo u nju, a vraća nam se ništa. I teren je loš, sve je u kosinama, ljudi stradaju, prevrću se traktorima. Malo je bolje otkad postoje kabine, manje ih gine. Prije bi redovito smrtno stradavali kad bi se prevrnuli. Prevelika žrtva, a malo koristi – zaključio je Milan Blažević.

Foto Nikola Wolf

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI