MILIJUNSKA ODŠTETA Presuda: Za stravičnu nesreću s dvoje mrtvih krivi strojovođa i prometnik

Potkraj prošle godine HŽ putnički prijevoz je s obitelji poginule Nede Župić - njezinom majkom i šestero djece - sklopio sudsku nagodbu te im isplatio 1,24 milijuna kuna odštete


Autor: podravski.hr — 16.07.2018. / 14:22 Aktualno

Ilustracija / Na sjeveru Hrvatske česti su naleti vlaka na vozila

Za stravičnu prometnu nesreću na željezničko-cestovnom prijelazu kod Bjelovara – u kojoj su dvije osobe poginule, četiri teško, a jedna lakše ozlijeđena – podjednako su odgovorni strojovođa vlaka i prometnik na kolodvoru. Ustanovio je to u petak Trgovački sud u Bjelovaru te zaključio kako odštete stradalima zbog toga solidarno moraju isplaćivati HŽ putnički prijevoz i HŽ infrastruktura.
Potkraj prosinca 2015. u naletu vlaka na taksi vozilo na prijelazu Male Sredice smrtno su stradali vozač taksija Dražen Dolenac (42) i putnica Neda Župić (52), dok je petero putnika ozlijeđeno. U vrijeme strašne nesreće uređaj za signalizaciju na željezničkom prijelazu bio je u kvaru. Strojovođa je, doduše, po dolasku vlaka u kolodvor Bjelovar “dobio pismeni nalog u kojem je obaviješten o neosiguranom prijelazu Male Sredice”, ali poslije se ispostavilo kako je prometnik u taj nalog upisao pogrešan broj vlaka te ga nije ispravno ispunio. Strojovođa je u međuvremenu za “počinjenje kaznenog djela protiv sigurnosti prometa” već proglašen krivim i nepravomoćno osuđen.
Potkraj prošle godine HŽ putnički prijevoz je s obitelji poginule Nede Župić – njezinom majkom i šestero djece – sklopio sudsku nagodbu te im isplatio 1,24 milijuna kuna odštete. Tužbom pak zatražili su da HŽ infrastruktura, koja je suodgovorna zbog neispravne signalizacije, podmiri 40 posto odštete.
– Po mišljenu ovog suda, strojovođa i prometnik vlakova na kolodvoru podjednako su krivi za nastali propust usljed kojeg je došlo do nastanka štetnog događaja te solidarno odgovaraju za nastalu štetu, svaki s 50 posto isplaćene visine odštete. No, s obzirom da tužitelj HŽ putnički prijevoz od HŽ infrastrukture u ovom postupku potražuje svega 40 posto, toliko im je sud i dosudio – stoji u obrazloženju presude Trgovačkog suda u Bjelovaru.
To, u svakom slučaju, nije sve jer zahtjeve za naknadu štete mogu podnijeti – ako već nisu – i bliska obitelj poginuloga vozača taksija te svi ozlijeđeni putnici. Odšteta, dakle, na koncu može s kamatama iznositi i nekoliko milijuna kuna.
S druge strane, HŽ-ove tvrtke koje solidarno podmiruju odštetu povrat tog novca mogu zatražiti od strojovođe i prometnika. Jasno, uz uvjet da presude u kaznenom i poslovnom predmetu postanu pravomoćne. (rm)
FOTO: ILUSTRACIJA