Nakon što smo otkrili sumnjivu nabavu plina, HDZ-ov ravnatelj koprivničke bolnice nam zaprijetio kaznenim progonom!

U cijeloj priči o javnom interesu i transparentnosti javnih funkcija nije nevažno i to da je dr. Mato Devčić predsjednik križevačkog HDZ-a i potpredsjednik županijskog HDZ-a


Autor: podravski.hr — 04.10.2018. / 9:17 Aktualno

Dr. Mato Devčić, ravnatelj Opće bolnice u Koprivnici

Neočekivani dopis dobio je ovih dana ravnatelj koprivničke Opće bolnice dr. Mato Devčić, uvjeravaju nas pouzdani izvori iz bolnice. U njemu ga uprava Darkoma, daruvarskog komunalnog poduzeća, obavještava kako je došlo do povećanja cijene plina koji će isporučivati koprivničkoj bolnici.
Darkom je prošli mjesec pobijedio na javnom natječaju Opće bolnice za opskrbu plinom u iduće dvije godine i tako dobio posao vrijedan oko četiri milijuna kuna. Njegova ponuda bila je uvjerljivo najniža, znatno niža od svih velikih igrača na domaćem plinskom tržištu, koji su također sudjelovali na natječaju.
Mali lokalni opskrbljivač plina iz Daruvara, tako, ponudio je da će bolnicu dvije godine opskrbljivati tim energentom za 4,8 milijuna kuna. Drugi najpovoljniji bio je varaždinski Termoplin s 5,5 milijuna, hrvatski plinski div PPD Pavla Vujnovca ponudio je 5,7 milijuna, njemački RWE 5,9 milijuna, a najveći domaći plinski igrač HEP plin oko 6,1 milijun kuna. Svi oni neusporedivo su jači igrači od Darkoma i odmah se postavilo opravdano pitanje – kako je moguće da je mali provincijski komunalac na natječaju pobijedio velike plinske divove.
Ako je točno da je Darkom nakon natječaja povećao cijenu, postavlja se pitanje što mu je to omogućilo. Je li to učinio prije potpisivanja ugovora s bolnicom ili mu to omogućuje potpisani ugovor – nismo uspjeli doznati jer dr. Mato Devčić, ravnatelj bolnice, nije želio potvrditi točnost naše prošlotjedne neslužbene infomacije. Doduše, nije ju niti opovrgnuo.
– Upućujem vas na članak 295. Kaznenog zakona, koji navodi da je izdavanje i neovlašteno pribavljanje poslovne tajne kazneno djelo koje čini onaj tko neovlašteno drugome priopći, preda ili na drugi način učini pristupačnim podatke koji su klasificirani kao poslovna tajna, kao i tko pribavlja takve podatke kako bi ih predao nepozvanoj osobi – bilo je jedino što nam je ravnatelj koprivničke bolnice prošli jedan priopćio na temu navodnog poskupljenja plina za bolnicu neposredno nakon provedenog javnog natječaja.
Na dodatni upit tko je, kada i s kakvim obrazloženjem informacije o poslovnom odnosu između Opće bolnice, kao javne institucije, i javnoga poduzeća Darkoma proglasio poslovnom tajnom, do zaključenja broja nismo primili odgovor. U cijeloj priči o javnom interesu i transparentnosti javnih funkcija nije nevažno i to da je dr. Mato Devčić predsjednik križevačkog HDZ-a i potpredsjednik županijskog HDZ-a.
S druge strane, iz Darkoma smo dobili konkretniji odgovor jesu li povećali cijenu plina koprivničkoj bolnici nakon javnog natječaja.
– Nakon postupka odabira, sklopili smo ugovor o opskrbi prirodnim plinom za Opću bolnicu Koprivnica. Poslovni odnos između tvrtke Darkom i Opće bolnice Koprivnica u skladu je s odredbama ugovora o opskrbi prirodnim plinom. Tvrtka Darkom predmetni prirodni plin kupuje na tržištu kao kupac, gdje sa svojim dobavljačem sklapa ugovor o kupoprodaji prirodnog plina za svaku narednu plinsku godinu. Bitno je istaknuti kako je cijena prirodnog plina općenito porasla na svjetskom tržištu i dalje je u konstantnom porastu – rekla je šefica Darkomove uprave Ivana Djedović.
Iako nije decidirano kazala kako je cijena plina za bolnicu povišena, njezin odgovor – kako nam se čini – upućuje upravo na to.
Ako je tome doista tako, onda se postavlja pitanje svrhovitosti javnog natječaja i odabira ponuđača prema kriteriju najpovoljnije cijene. Drugim riječima, na bilo kojoj dražbi netko može danas dati nerealno nisku cijenu kako bi pobijedio konkurenciju, a sutra tu cijenu može povećati, možda i iznad one koju su nudili suparnici na natječaju.
U nedostatku bilo kakvih objašnjenja iz Opće bolnice, takva situacija i ugovor koji je sklopila s Darkomom mogu se smatrati u najmanju ruku sumnjivim. Pogotovo je neobično to što ravnatelj Opće bolnice u Koprivnici dr. Mato Devčić javnosti ne želi objasniti modalitet poslovne suradnje između javne institucije i javnoga poduzeća do koje je došlo nakon javnog natječaja, pozivajući se na – poslovnu tajnu. (hš)
FOTO: NIKOLA WOLF