MINISTAR NA SVEČANOSTI Pet i pol godina od ukidanja Općinski sud od danas opet u Đurđevcu

Građani Đurđevca i okolnih općina od danas konačno više neće morati odlaziti u Koprivnicu po gruntovne izvatke


Autor: podravski.hr — 03.09.2018. / 11:11 Aktualno

Ministar Bošnjaković, šefica Općinskog suda u Koprivnici Marija Grgešić i saborski zastupnik Željko Lacković

Nakon pet i pol godina, stalna služba Općinskog suda vratila se u Đurđevac. Građani Đurđevca i okolnih općina od danas konačno više neće morati odlaziti u Koprivnicu po gruntovne izvatke, a i sudski sporovi će se održavati u zgradi Općinskog suda u Ulici Đure Basaričeka.
Svečanosti povratka suda u Đurđevac prisustvovao je i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković koji je istaknuo da su se reformom pravosuđa stekli uvjeti za povratak suda u Đurđevac.
– Po broju stanovnika ovo područje svakako zaslužuje imati stalnu službu Općinskog suda. Brojnim građanima odsad će biti dostupnije brojne pravosudne službe, a to je i cilj reforme koja se trenutno provodi – kaže Dražen Bošnjaković.
U Đurđevac se vratilo 18 djelatnika od čega po jedan sudac i sudski savjetnik. Ovisno o broju predmeta, ovisit će i broj sudaca.
-To znači da se u slučaju potrebe može povećati broj sudaca. Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković stalno naglašava nužnost dostupnijeg pravosuđa građanima pa je s tim ciljem i prihvaćen naš zahtjev za povratak stalne službe suda u Đurđevac – ističe Marija Grgešić, predsjednica koprivničkog Općinskog suda.
Povratak suda, dodaje Grgešić, donijet će znatne uštede građanima koji više neće morati putovati u Koprivnicu, ali i samom sustavu Ministarstva pravosuđa.
– Na području koje obuhvaća stalna služba suda u Đurđevcu živi 22.000 stanovnika pa ne treba ni govoriti što povratak suda i gruntovnice znači za njih. Svih 18 djelatnika koji će raditi u stalnoj službi je s đurđevačkog područja i ušteda za sustav za svakog od njih iznosi 12.000 kuna godišnje ili ukupno 216.000 kuna – kaže Marija Grgešić.
Od ožujka iduće godine u zgradu đurđevačkog suda će se preseliti i katastar koje je trenutno smješten u zgradi Gradske uprave pa će građani po prvi put u povijesti na jednom mjestu moći izvaditi svu potrebnu dokumentaciju vezanu uz vlasništvo nekretnina i zemljišta.
– Zgrada je u potpunosti uređena za povratak suda i gruntovnice, a kako ima dovoljno prostora novi je korak preseljenje katastra kako bi se i na taj način građanima izašlo u susret – kaže Marija Grgešić.(db)

Dubravka Miloloža, čelnica Prekršajnog suda u Koprivnici

Marija Grgešić, predsjednica Općinskog suda u Koprivnici

Danijela Bešenić Rogoz, voditeljica sudske pisarnice

FOTO: ĐURO GRČIĆ