Ministarstvo pripremilo paket potpora za uzgajivače krumpira: Za mehanizaciju i skladišneprostore 100 milijuna kuna

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Dobre vijesti iz Ministarstva poljoprivrede dolaze za uzgajivače krumpira. Naime, u Ministarstvu je za njihov projekt pripremljeno čak 100 milijuna kuna. Radi se o natječaju za provedbu mjere Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava – ulaganja u skladišne kapacitete za krumpir.

– Sredstva iz ovog programa namijenjena su proizvođačima krumpira za izgradnju, rekonstrukciju i opremanje skladišnih kapaciteta za krumpir, kako bi im se omogućilo daljnje poslovanje u skladu s važećim EU propisima – naveli s u Ministarstvu.

Radi se o tome da prema uredbi Europske komisije sve države članice moraju zabraniti prodaju sredstva za zaštitu bilja koja sadrže klorprofam, regulator rasta za sprečavanje klijanja konzumnog krumpira tijekom skladištenja. Zabrana vrijedi od  8. siječnja 2020. godine, a sve zalihe sredstava za zaštitu bilja koja sadrže klorprofam moraju se potrošiti i maknuti s tržišta država članica do 8. listopada ove godine.

Uzgajivači krumpira mogu računati na izdašne potpore

– Novonastalom situacijom hrvatski proizvođači merkantilnog krumpira našli su se u vrlo nepovoljnoj situaciji, jer na tržištu Republike Hrvatske trenutno ne postoji alternativa. Za zaštitu klijanja gomolja krumpira sukladno novim sredstvima za zaštitu bilja i novim tehnologijama primjene potrebno je izgraditi nova, tehnički savršenija i bitno skuplja nepropusna skladišta. Sve to, kao i nabava pripadajuće opreme, predstavlja velik financijski izdatak koji proizvođači merkantilnog krumpira ne mogu osigurati bez pomoći države – objasnili su u Ministarstvu poljoprivrede razlog ovako velike potpore.

Najveći iznos potpore je 500.000 odnosno za zajedničke projekte milijun eura. Prijave na natječaj moguće je podnijeti od 24. kolovoza do 23. listopada 2020.

Foto: Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI