Ministrica poljoprivrede Marija Vučković posjetila županiju i potpisala ugovore s tri poljoprivrednika

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković posjetila je Koprivničko-križevačku županiju gdje je prvo obišla Križevce. U Križevcima je imala sastanak u Visokom gospodarskom učilištu nakon čega je obišla laboratorij za kontrolu kvalitete poljoprivrednog reprodukcijskog materijala koji se nalazi u sklopu Visokog gospodarskog učilišta te se nakon toga zaputila u Koprivnicu.

Sastala se sa županom Darkom Korenom, dožupanom Ratimirom Ljubićem i gradonačelnikom Mišelom Jakšićem kako bi raspravili o stanju poljoprivrede u našoj županiji.

Medijima se prvi obratio župan koji se zahvalio ministrici i svim njenim suradnicima na dolasku.

“Svi smo svjesni da bez znanja, novih tehnologija i bez znanosti poljoprivreda danas više nema perspektivu. Posjetit ćemo i jedan uspješan OPG gdje ćemo otvoriti novi pogon u Općini Kloštar Podravski kako bismo zaokružili cjelinu kada govorimo o poljoprivredi na prostoru Koprivničko-križevačke županije”, rekao je župan.

“Stavili smo naglasak na nekoliko bitnih tema poput izgradnje hladioničkih i skladišnih kapaciteta. To je projekt koji se već nekoliko godina spominje kao strateški. Ono što smo još naglasili kao važno je povezivanje poljoprivredne proizvodnje s prehrambenom industrijom. Bez aktivne uloge države u smislu subvencioniranja proizvodnje teško ćemo ostvariti zadani cilj”, rekao je župan Koren te prepustio riječ ministrici Vučković.

Ministrica Marija Vučković osvrnula se na razgovore i postignute dogovore oko aktualnih problema i izazova te potencijala poljoprivrede i prehrambene industrije na području Koprivničko-križevačke županije.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković

“Današnji posjet smo započeli razgovorom na Visokom gospodarskom učilištu gdje smo posjetili i laboratorije te smo razgovarali o mogućnostima podizanja vlastite proizvodnje na temelju vlastite proizvodnje sjemena u povrću koja nažalost nije dobra. S radošću ćemo primiti prijedloge koji su vezani za produbljivanje suradnje s Visokim gospodarskim učilištem kako bi ono na čemu smo radili proteklih godina, a to je bilo čuvanje i zaprimanje, obogatili i sa komercijalizacijom određenih sorti i to je i dogovor današnjeg sastanka”, rekla je ministrica te dodala kako su razgovarali i o motiviranju mladih za studiranje i upisivanje stručnih studija koje to učilište nudi.

“Probleme ne treba ignorirati, gubimo interese studenata, gubimo interese i budućih srednjoškolaca za upise u zanimanja koja su vezana za poljoprivredu, šumarstvo, drvno- prerađivačku industriju i mi ćemo ih aktivnim mjerama i suradnjom nastojati potaknuti”, rekla je Vučković.

Napomenula je kako se sektor stočarstva suočio s brojnim problemima poput pandemije koronavirusa i afričke svinjske kuge, ali je i naglasila kako prvi puta iz mjeseca u mjesec bilježe blago povećanje proizvodnje sirovog mlijeka u Hrvatskoj te naglasila kako će se učiniti sve da se pozitivan rast održi i postane trend budući da se sektor mljekarstva već godinama suočava s nizom problema. Dodala je kako će Ministarstvo pokušati pomoći onima koji su najugroženiji, a to su mali isporučitelji u udaljenim područjima.

“Ministrastvo poljoprivrede uskoro će pokrenuti i javni poziv za iskazivanje interesa kako bismo odredili lokacije budućih skladišno-distribucijskih centara”, najavila je ministrica.

Ministrica je uručila i tri ugovora kojima ‘šalju jednu dodatnu poruku pored ulaganja u primarnu poljoprivrednu proizvodnju’.

“Smatramo da poljoprivredi može značajno pomoći ulaganje u obnovljive izvore energije pa smo danas jedan takav ugovor i uručili te smo uručili dva ugovora za početak nepoljoprivrednih djelatnosti na poljoprivredom gospodarstvu jer to obogaćuje život čovjeka na selu te osobito doprinosi interesu mladog čovjeka za bavljenje poljoprivrednim zanimanjem, a mi imamo problem sa starosnom strukturom”, rekla je ministrica te dodala kako ipak primjećuju blagi porast mladih poljoprivrednika te njihov interes namjeravaju povećati poticajima za mlade poljoprivrednike.

Uručivanjem ugovora stiglo je gotovo 900 tisuća kuna potpore za tri korisnika s područja Koprivničko-križevačke županije. Zoran Pavunić tako je dobio subvenciju za ‘Ulaganje u pokretanje nepoljoprivredne djelatnosti’, Alen Horvat za ‘Pokretanje usluge malčiranja na OPG-u Alen Horvat’ te Milenko Dulikravić za nabavu sunčane elektrane. U ime poljoprivrednika medijima se obratio Alen Horvat.

Alen Horvat

“Bavimo se ratarstvom, imamo 20 hektara pa smo vidjeli budućnost u pružanju uslužnih djelatnosti i odlučili smo se prijaviti na mjere kako bismo mogli proširiti posao jer se ne može opstati od samo jedne djelatnosti. Dokumentaciju nije teško prikupiti, a u pisanju projekta pomogao nam je konzultant”, rekao je Horvat koji je dobio iznos od 50 tisuća eura za kupovinu novog traktora, pokretanje usluge malčiranja i ugradnju solarnih panela.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI