Mirovine će rasti do 15 posto, imat ćete pravo čak na pola mirovine umrlog supružnika

Obiteljske će mirovine narasti do 15 posto, a u slučaju smrti supružnika imat ćete pravo čak do 50 posto njegove ili njezine mirovine, uz svoju vlastitu!

Dvije su to najveće novine najavljenog novog modela obiteljskih mirovina koje bi uskoro trebao predstaviti ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, a odnosi se na 215.000 naših starijih građana ili otprilike petinu svih isplaćenih mirovina u Republici Hrvatskoj.

Ova je tema objavljena u tiskanom izdanju Podravskog lista

Inače, prosjek je njihovih mirovina oko 2150 kuna, a od 1. siječnja 2023. godine one bi u prosjeku trebale porasti između 250 i 300 kuna pa čak i više s obzirom na usporedna usklađivanja mirovina. U medijima se pojavila informacija kako bi novi model obiteljskih mirovina trebao biti baziran na načelu uzajamnosti i pravičnosti, za razliku od aktualne situacije u kojoj umirovljenik može uzeti samo 70 posto mirovine supružnika ako im je to povoljnije, ali se mora odreći svoje mirovine.

Novi model predviđa pravo odabira, ili primati obiteljsku mirovinu koja se diže do 80 posto mirovine preminulog supružnika ili primati svoju mirovinu i još do 50 posto mirovine supružnika. O kojem se postotku konačno radi odlučit će činjenica koliko je supružnik već koristio svoja prava. Ako je preminuo prije mirovine, radilo bi se o 50 posto, a postotci bi se spuštali godišnje ili trogodišnje.

Inače, čak 93 posto korisnika takvih obiteljskih mirovina su udovice. Na portalu mirovina.hr poigrali su se i primjerom ovakvog modela. Recimo da udovica ima mirovinu 2400 kuna, a suprug je imao 4000. Prema sadašnjem zakonu, povoljnije joj je uzeti njegovih 70 posto ili 2800 kuna.

Prema novom modelu, ako je suprug u mirovini bio samo godinu dana, bit će joj povoljnije zadržati svoju mirovinu i uzeti 50 posto njegove pa bi udovica primala 4400 kuna, čak 1600 više nego što prima danas. Međutim, s obzirom na to da je u najvećem postotku preminulih supružnika mirovina dobivana duži niz godina, to bi značilo da bi većina udovica imala pravo na 10 posto njegove mirovine.

To u konačnici znači mirovinu od 2800 kuna, što je isto kao i danas. Treba dodati i kako se planira povećati starosnu dob za nasljeđivanje obiteljskih mirovina s 50 na 55. Dodajmo i kako se ovom modelu protive u Sindikatu umirovljenika Hrvatske koji je imao svoj model, no nije prošao. Oni su tražili da ako zbroj mirovina preživjelog i umrlog partnera ne bi prešao iznos od 1,5 prosječne mirovine, preživjeli bi dobio maksimalni iznos od 50 posto mirovine preminulog.

Postotak bi se isto smanjivao do 10 posto, ovisno o zbroju mirovina, tek ako je zbroj veći od četiri prosječne mirovine, korisnik ne bi imao pravo na obiteljski dodatak.

Foto: Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI