MIŠJA GROZNICA Lani se nije ponovila rekordna godina, ali to ne znači da opasnost ne prijeti

U Hrvatskoj se bolest pojavljuje u kontinentalnom području, svake godine sporadično, a povremeno se registriraju i epidemije


Autor: podravski.hr — 06.01.2019. / 13:52 Aktualno

Darko Radiček, prvi čovjek županijske epidemiološke službe

Mišja groznica, koja je preklani „poharala“ Hrvatsku, pa tako i našu županiju, u kojoj je bilo rekordnih devet oboljelih, lani uopće nije zabilježena, doznajemo od dr. Darka Radičeka, prvog čovjeka županijske epidemiološke službe.
Reklo bi se, bila je to „normalna“ godina, jer prije 2017. bolest se zadnji put u županiji pojavila još 2012. Također nije bilo oboljelih od leptospiroze, bakterijske infekcije izazvane izloženošću stajaćim vodama zagađenim urinom domaćih i divljih životinja, uglavnom glodavaca. Iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo objasnili su da virus mišje groznice svojim izlučevinama prenose šumski glodavci kao što su šumski, poljski i žutogrli miš te poljska voluharica.
Bolest se ne prenosi s čovjeka na čovjeka, a manifestira se simptomima sličnim gripi, krvarenjima i oštećenjem bubrega, a liječenje je simptomatsko. Jedan od tipičnih ranih znakova bolesti jest crvenilo lica i vrata nalik opeklinama od sunca. U Hrvatskoj se bolest pojavljuje u kontinentalnom području, svake godine sporadično, a povremeno se registriraju i epidemije. Liječenje je simptomatsko, uz neprestano praćenje oboljelog. Bolest u pravilu ne ostavlja posljedice, a oporavak nastupa unutar nekoliko tjedana ili mjeseci. U težim slučajevima potrebno je bolničko liječenje, a desetak posto takvih najtežih bolesnika na koncu podlegne infekciji.
– Prvenstveno je važna preventivna deratizacija dvaput godišnje. Također, prilikom čišćenja prostora u kojima borave glodavci, poput tavana, podruma ili koševa za kukuruz, treba paziti da se ne diže prašina pa je dobro prostor ovlažiti. Osim toga, dobro je koristiti zaštitnu masku za nos i rukavice jer je udisanje prašine izvor zaraze – upozorio je dr. Radiček. (mi)
FOTO: ARHIVA