Mislite da učestalo mokrite, pogledajte kad biste se trebali zamisliti

Prekomjerno aktivni mjehur jedan je od najčešćih problema žena, ali i mnogih muškaraca. U normalne zdrave osobe prvi nagon na mokrenje javlja se kod ispunjenosti mjehura od 100 ml, a drugi tj. nagon kada osoba i mokri, javi se kod ispunjenosti mjehura od 300-500 ml. Uredno mokrenje smatramo onim kada osoba noću mokri do jednom, a danju 4-6 puta. U osoba koje imaju prekomjerno aktivni mjehur neizdrživi pritisak na mokrenje javlja se kod ispunjenosti mjehura od 50-200 ml.

Vrlo često takvim osobama češće ili rjeđe hitno bježi urin. Te osobe mokre svakih pola sata do sat do najviše 1,5 do dva. Noću od dva do pet puta. To, naravno, remeti njihov radni ritam, neispavani su, onemogućuje ih u izlascima i druženju.

Nakon što se isključe uzroci tegoba (upale, kamenci, tumor) pregledom, ocjenom kvalitete života, dnevnicima mokrenja, pregledom sedimenta urina i urinokulturom, ultrazvukom mjehura prije i poslije mokrenja, i po potrebi cistoskopijom, urolog je u situaciji provesti terapiju. Nakon što se pacijente poduči promjeni životnih navika, vježbama mišića dna zdjelice, pokuša im se privikavati mjehur na odlaganje mokrenja, a stimulacija mišića dna zdjelice ne daju rezultata, terapija lijekovima sljedeći je korak. U nekoliko tjedana kod većine bolesnika dolazi do poboljšanja, a kod nekih se mokrenje gotovo normalizira. Tek ako rezultata nema ili nisu onakvi kakve i pacijent i njegov liječnik očekuju, tada su operacija ili apliciranje Botulina u mjehur vjerojatna opcija.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI