Misterij nestalih prometnih znakova u našem gradu: Mještani sve prijavili policiji

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća došlo je do rasprave oko puta, odnosno znakova na prometnici koja vodi od Kučara kroz Gornji Dubovec, naselje u sastavu grada Križevaca, pa kroz sokolovačka naselja Gornju i Donju Veliku, a spomenuta cesta put je do općine Preseka u Zagrebačkoj županiji. Naime, navedenim putem, pričaju nam mještani, prometuju traktori i veliki strojevi koji rade buku, otežavaju promet i povećavaju rizik od nesreće te mještanima sela čine život nepodnošljivim.

Traktori i strojevi

Zbog svega toga na Povjerenstvu za promet grada Križevaca odlučeno je da se za navedenu cestu donese Odluka o privremenoj zabrani prometa vozila ukupne mase veće od 7, 5 tona te da se postave znakovi. Oni su i postavljeni, izvještavaju nas mještani, ali i ubrzo maknuti. Upravo zbog toga obratili su nam se mještani Gornjeg Dubovca, s nadom da ćemo  rasvijetliti gdje su nestali prometni znakovi, koji su trebali olakšati život mještana spomenutih naselja.

Situacija prije…

– Taj promet teškim strojevima krene početkom rujna. Tad krenu traktori koji voze silažu, a putem prometuju i ostali strojevi koji imaju i više od 30 tona. Cesta nema bankina, što dodatno otežava mimoilaženje, iako smo iz Grada dobili garancije da će taj problem riješiti. Cesta se sada ne koristi za potrebe mještana, nego za čistu zaradu pojedinaca, koji drugima i sebi obavljaju usluge. Voze se i danju i noću jer im je predaleko ići po okolnim cestama pa kažu da štede gorivo. Osim što stvaraju buku, zauzmu cijelu cestu i onemogućavaju mještanima da normalno prometuju jer je mimoilaženje tako velikog traktora s osobnim vozilom na ovoj cesti nemoguće. Stoga često, kad se susretnemo s traktorom, moramo voziti unatrag do prvog pogodnog mjesta kako bismo se sklonili s ceste  – rekao je jedan od mještana.

Isti nam je mještanin rekao i kako su znakovi bili postavljeni, da bi ih nekoliko sata kasnije maknuli. Zbog toga je, kaže, zvao komunalnog redara koji nije znao što se događa, a nakon daljnjih upita kaže kako je došao do informacije da su znakovi maknuti na inicijativu zamjenika gradonačelnika Križevaca Marija Martinčevića.

Micanje znakova

– Znak o ograničenju prometa iznad 7,5 tona bio je postavljen u Kučarima u 11 sati, da bi ga u 14 sati maknuli. Ja sam znak snimio kao da sam znao da će ga maknuti. Slali smo upite i na kraju došli do informacije da je zamjenik Martinčević inicirao micanje znakova, a 18. rujna primili smo odgovor pročelnika Brunovića kako će se znakovi postaviti, no znakova nema – rekao nam je mještanin koji je htio ostati anoniman, a dodao je i kako se slična situacija dogodila i u susjednoj općini.

…i poslije

Kaže kako ne znaju gdje su znakovi završili, najvjerojatnije u nekom skladištu, no kako nadležni kažu da ih oni nisu skidali, cijeli su slučaj nestanka znakova prijavili policiji od koje su zaprimili odgovor kako će biti provedeno kriminalističko istraživanje.

Postavljanje

Upit o ovim navodima poslali smo i u Grad Križevci iz kojeg nam je stigao kratak odgovor.

Dogradonačelnik Mario Martinčević

– Kada se zadovolji sva pravna procedura i ishode sve potrebne suglasnosti, znakovi će biti postavljeni. Zamjenik gradonačelnika Mario Martinčević ne odlučuje kada se postavljaju znakovi, a kada uklanjaju – rekli su iz Grada, no i dalje ostaje pitanje kako su znakovi postavljeni i tko ih je postavio ako procedure nisu bile zadovoljene.

FOTO Snimio čitatelj / Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI