Misterija ‘Otrovne dame’: Bizaran medicinski slučaj još se pokušava riješiti

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Smrt Glorije Ramirez jedna je od najbizarnijih i najsenzacionalnijih u novijoj medicinskoj povijesti.

Ta je 31-godišnjakinja 1994. hitno odvezena u bolnicu u Kaliforniji, a u svega par sati većina medicinskog osoblja koje je bilo s njom u kontaktu razboljelo se. Većinom su imali konvulzije, spazme mišića, vrtoglavice i nesvjestice. Većina ih je hitno morala biti hospitalizirana. U medijima je nesretna žena dobila nadimak ‘Otrovna dama’, a njezin slučaj i dalje ostaje neriješena misterija.

Ramirez je imala terminalnu fazu karcinoma cerviksa za koji se u tom trenutku i liječila, a onda je 19. veljače 1994. hitno prevezena u Opću bolnicu Riverside gdje je, odmah po dolasku, imala srčani zastoj.

Tu priča kreće u neobično krivom smjeru.

Medicinska sestra rutinski joj je išla izvaditi krv. Ubrzo nakon toga prostoriju je zahvatio snažan miris amonijaka, a liječnici su primijetili da krv izgleda neobično, kao da sadrži bijele kristale. Kako je medicinsko osoblje otkrivalo sve te neobične stvari tako su se jedan po jedan počeli razbolijevati. Patili su do brojnih simptoma poput nesvjestice, konvulzija, poteškoća s disanjem i povraćanja. Broj oboljelih varira, ali New York Times piše kako ih je šestoro bilo hospitalizirano, a jedan liječnik razvio je akutni cirkulatorni problem. Kasnije su mediji izvijestili da je 23 od 37 članova medicinskog osoblja hitne pomoći imalo barem jedan simptom. Navečer, oko 20:30 tim je odlučio evakuirati prostore i liječiti pacijente na parkiralištu, dok su ženi pomagali u zaštitnom odijelu.

Ramirez je preminula kasnije te večeri, a obdukcija je pokazala kako je umrla zbog otkazivanja bubrega kao posljedice karcinoma. Međutim, misteriozna bolest medicinskog osoblja ostala je zagonetka.

Rani izvještaji nagađali su kako je do bolesti došlo zbog otrovnih para koje su izlazile iz tijela pacijentice. I zaista, većina simptoma ličila je na trovanje organofosfatima – kemikalijama koje se koriste u upotrebi pesticida i kemijskog oružja.

Međutim, obitelj nesretne žene tražila je drugo mišljenje jer su smatrali kako je priča s organofosfatima izmišljotina koju je bolnica plasirala kako bi prikrili svoju grešku. Neobične okolnosti nagnale su ih da misle da je bolnica uradila neku grešku pa su krivnju pokušavali svaliti na umirućeg pacijenta. Drugi su nagađali kako je riječ o masovnoj histeriji, fenomen koji se događa grupi ljudi pod nekom prijetnjom, stvarnom ili lažnom, kada svi osjete iste ili slične fizičke ili psihičke simptome.

Autopsija njenog tijela nije pokazala prisutnost organofosfata ni bilo kojih drugih sumnjivih spojeva tako da nije pomogla pri rješavanju misterije.

Grupa znanstvenika kasnije je, 1997., ponovo pregledala slučaj i došla do gotovo nevjerojatno, ali ipak mogućeg objašnjenja. Znanstvenici iz laboratorija Lawrence Livermore koji se bavi razvijanjem nuklearnog oružja objavili su u časopisu Forensic Science International detaljnu, dugu i kompliciranu lančanu kemijsku reakciju koja pojašnjava što se točno dogodilo te noći.

Nagađaju da je Ramirez možda koristila dimetil sulfoksid kao topikalni analgetik. Ta je mast tada mogla reagirati s kisikom koji su joj davali liječnici i stvoriti dimetil sulfon, kemikaliju koja se kristalizira na sobnoj temperaturi što bi moglo objasniti kristale nađene u krvi pacijentice. Elektrošokovi iz defibrilatora tada su pokrenuli reakciju kojom je dimetil sulfon postao dimetil sulfat, vrlo otrovan i korozivan plin.

Za sada se čini da ovaj slučaj i dalje ostaje misterija.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Vrećice pune priča za najmlađe čitatelje

Platnene vrećice “pune priča” dio su kontinuiranog programa gradske knjižnice Franjo Marković u Križevcima kojim se želi osvijestiti važnost provođenja kvalitetnog zajedničkog vremena s djecom

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI