Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Misteriozni kamen iz V. Poganca zaintrigirao hrvatske znanstvenike

Branko Dulikravić iz Velikog Poganca, čitajući Podravski list i članak o križevačkom meteoritu od čijeg je pada i pronalaska prošlo deset godina, odlučio nam se javiti o svom pronalasku neobičnog kamena koji mu se jednog dana sasvim slučajno našao u dvorištu. Kako je kamen neobičnog izgleda, oblika i boje, crn i svjetlucav, nije isključio mogućnost kako bi se moglo raditi o nekoj vrsti nebeskog tijela, ali nije znao kome da se javi.

Ova je priča objavljena u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Kamen sam pronašao u srpnju ove godine, taman smo renovirali ogradu. Primijetio sam neobičan predmet kako stoji na zemlji. Nije mi djelovao kao običan kamen ili neka vrsta željeza. Prvo nisam ni dirao, ali baš sam gledao na televiziji kako je nešto iznad Mađarske viđeno kako pada, neko nebesko tijelo, pa mi je palo na pamet da bi to možda mogao biti komad toga – govori nam Dulikravić, koji nam je kamen i pokazao.

Kako kaže, od tada ga drži spremljenog u kući, a kada je naišao na članak o meteoritu iz Križevaca u jednom od prošlih brojeva Podravskog lista, odlučio nam se javiti da makar mi istražimo slučaj. Proslijedili smo snimke nalaza bivšem dugogodišnjem predsjedniku Astronomskog društva Perzeidi iz Križevaca i umirovljenom nastavniku fizike, Ratku Matiću, s kojim smo o meteoritima razgovarali samo prije dva mjeseca. On nam je odgovorio kako je nalaz zanimljiv, no kako sumnja da se radi o meteoritu.

– To bi prije mogao biti elementarni silicij, koji se u prirodi u takvom obliku rijetko pronalazi. Međutim, ako on to zaista i jest, sigurno se ne radi o meteoritu jer bi izgorio u atmosferi prilikom pada, odnosno ne bi bio ovako očuvan – odgovorio nam je Matić, koji je snimke koje smo mu poslali proslijedio poznatom hrvatskom geologu Tihomiru Marjancu, a kasnije i samom Koradu Korleviću, našem najpoznatijem astronomu i voditelju zvjezdarnice Višnjan, koji je, prema podacima stranice Minor Planet Discoverers, najproduktivniji istraživač asteroida svih vremena.

Iako prema snimkama mogu samo pretpostavljati, znanstvenici su gotovo sigurni kako se ne radi o meteoritu. To je potvrdio i sam Korlević, koji je napomenuo kako u Bosni i Hercegovini ustvari postoji industrija koja proizvodi elementarni silicij. Silicij se u takvom obliku, naime, koristi za proizvodnju čipova. No, svejedno ostaje pitanje kako je komad elementarnog metala na kraju završio u dvorištu u Velikom Pogancu.

Iako do odgovora poznatog geologa Marjanca nismo uspjeli doći, Matić nam je za njega rekao kako on nekoliko puta godišnje dolazi u Križevce gdje mu građani mogu donijeti kamenje koje su pronašli te ih on na mjestu analizira.

FOTO Nikola Wolf

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI