Mjera samozapošljavanja urodila plodom: porastao broj obrta

Udruženje obrtnika Đurđevac u ovoj je godini unatoč korona-krizi zabilježilo rast broja obrta jer je do početka prosinca otvoreno 37 novih i zatvoreno 20 obrta. Trenutno Udruženje ima 262 registrirana obrta, što je rast za 17 obrta u odnosu na početak ove godine.  

– Prema djelatnostima, otvoreno je 25 obrta uslužnih djelatnosti, četiri uslužne  djelatnosti vezane za građevinska zanimanja, šest obrta proizvodne djelatnosti te po jedan prijevozničke i ugostiteljske djelatnosti – kaže Željka Hasan, tajnica Udruženja obrtnika Đurđevac.

Ova je tema objavljena u tiskanom izdanju Podravskog lista

Od zatvorenih obrta u ovoj godini deset obrtnika otišlo je u mirovinu, a ostalih deset bilo je u radu manje od dvije godine.

– Imamo malo slučajeva kad mlađe generacije nasljeđuju i nastavljaju obavljati djelatnosti obrta. Posljednjih godina tako obrt postaje neka vrsta odskočne daske za put u svijet poduzetništva. Stvoreni su vrlo povoljni uvjeti za poslovanje obrtnika početnika, što svi potencijalni poduzetnici rado prihvaćaju i obrt odabiru za svoje poslovne početke – ističe Željka Hasan.

U drugoj polovici ove godine, dodaje ona, ponovno je počelo intenzivnije korištenje mjere samozapošljavanje i većina novootvorenih obrta ujedno je korisnik te mjere.

– Mjera svakako doprinosi ključnim odlukama potencijalnih obrtnika i poduzetnika u samom početku poslovanja. Nadamo se da će obvezno razdoblje poslovanja od dvije godine doprinijeti većoj kvaliteti i radu u njihovoj djelatnosti. Upravo zbog mjere samozapošljavanja za očekivati je da će se do kraja ove godine još malo povećati broj novih obrta – kaže Željka Hasan.

Obrtnici pogođeni korona-krizom i u ovoj su godini koristili mjere Vlade, ali svi zajedno imaju samo velike nade u što skoriju normalizaciju epidemiološke situacije i mogućnost nesmetanog i normalnog obavljanja svih njihovih djelatnosti. – Mjere Vlade uvelike su pomogle što dosad nije bilo izraženog trenda zatvaranja obrta, no od velikog značaja za poslovanje je i normalizacija cjelokupne epidemiološke situacije – zaključila je Željka Hasan.

Foto: Željka Hasan ističe kako je za obrtnike važna i što skorija normalizacija cjelokupne epidemiološke situacije – (snimio Đuro Grčić)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI