Mjere pomoći: U Đurđevcu manje plaće javnim službama, pomoć i roditeljima

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Hrvoje Janči, gradonačelnik Đurđevac donio je odluku da se svim zaposlenicima gradske uprave, ustanova i komunalnih tvrtki smanji osnovica plaće za deset posto, a oni koji zbog situacije s koronavirusom ne rade, primat će 70 posto plaće u naredna tri mjeseca. Na taj način se želi pokazati solidarnost prema privatnom sektoru koji će osjetiti značajne posljedice uzrokovane krizom koronavirusa.

Građani koji će zbog nastale situacije ostati bez primanja, ističe Janči, bit će oslobođeni plaćanja troškova vode i odvoza otpada za naredna tri mjeseca. Tijekom ovog tjedna će biti održana i hitna sjednica Gradskog vijeća na kojoj će se donijeti odluke o pomoći poduzetnicima kojima je zbog koronavirusa otežano poslovanje.

Hrvoje Janči, gradonačelnik Đurđevca

“Ako to znači da će i moja plaća biti manja 15, 20 ili više posto – bit će!”, komentirao je koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić.

Predstavljajući mjere kojima grad želi pomoći lokalnom gospodarstvu te građanima kazao je kako će i javni sektor morati trpjeti, solidarno, ovu krizu, pa tako i zaposlenici javnih službi u Gradu Koprivnici.

Dođe li do toga, nije isključio čak i mogućnost otpuštanja u javnom sektoru.

Što se tiče mjera za pomoć, a trenutno je u gradskom proračunu osigurano oko 1,5 milijuna kuna. “Oslobodit ćemo poslovne subjekte od plaćanja poreza na korištenje javnih površina, zakupa prostora u kojima rade, njima i udrugama. Oslobađaju se plaćanja komunalne naknade sve firme i obrti pogođeni krizom”, rekao je između ostalog Jakšić i dodao kako će i Grad stegnuti remen.

Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice

Nema zapošljavanja u gradskim službama, režu se nepotrebni rashodi koji nisu potrebni za nužno poslovanje, troškovi manifestacija, dotacije ustanovama i neprofitnim organizacijama… Zabranjuju se gradskim firmama daljnja ulaganja, no – kako je rekao – sve počete investicije i dalje idu po planu!

Dobra vijest ide i roditeljima – iznosi za vrtiće umanjit će se za vrijeme koliko će djeca biti kod kuće. Uplatnice stižu u travnju s umanjenim iznosima. Oni roditelji koji su izravno pogođeni krizom, ostali bez posla ili plaće Grad će u potpunosti platiti vrtić za vrijeme krize. Svoj novac od sufinanciranja dobit će i obrti za čuvanje. Umanjuje se i trošak za prehranu u školama.

Mario Rajn, gradonačelnik Križevaca

Kako su naveli iz Grada Križevaca, “usred globalne pandemije koronavirusa koja utječe i na lokalno gospodarstvo, Grad Križevci će svim poduzetnicima i obrtnicima izaći u susret odgodom plaćanja komunalne naknade, kao i odgodom poreza na potrošnju za ugostitelje i OPG-e.”

Ukoliko će biti potrebno, navode, produžit će navedenu odgodu, kao i poduzeti druge mjere za pomoć gospodarstvu u skladu s svojim mogućnostima i nadležnostima, a ako se ova situacija dodatno zakomplicira ili produži tada očekujemo da će i država izaći u susret i pronaći načina kako pomoći poduzetnicima. Županija bi svoje mjere trebala objaviti ovih dana.

FOTO Podravski list

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI