MJERODAVNI UPOZORILI Na Šoderici i drugim podravskim jezerima kupate se na vlastitu odgovornost

Analiza vode provodi se samo u lipnju, srpnju i kolovozu, i to jednom mjesečno


Autor: podravski.hr — 11.06.2018. / 19:52 Aktualno

Uživancija na Šoderici, jezeru kod Koprivnice

Iako je sezona kupanja na podravskim jezerima zbog visokih temperatura već počela, još uvijek se ne zna je li voda ispravna za kupanje.
Naime, analiza vode obavlja se samo na tri podravska jezera – Šoderici i Gabajevoj Gredi kod Koprivnice te Čingi Lingiju kod Đurđevca. Ipak, ta analiza još uvijek nije obavljena jer se, kako nam tumače mjerodavni, provodi samo u lipnju, srpnju i kolovozu, i to jednom mjesečno. Dosadašnja praksa pokazala je da, barem do prošle godine, kupači mogu ‘mirno plivati’.
– Vode su dosada uvijek bile izvrsne kakvoće s obzirom na mikrobiološke pokazatelje (enterokoki i Escherichia coli) prema Uredbi o kakvoći vode za kupanje – kažu nam u koprivničkom Zavodu za javno zdravstvo.
Upitali smo ih i kakav je postupak ako se utvrdi da voda nije za kupanje.
– U slučaju da je voda neispravna za kupanje, obavještava se odgovorna osoba, odnosno Općina Legrad za jezero Šoderica, Hlebine za jezero Gabajeva Greda i Molve za jezero Čingi Lingi – rekli su u Zavodu za javno zdravstvo.
Uz to, dodaju kako neovisno o kvaliteti vode, s obzirom na to da navedena jezera nisu registrirana kupališta, kupači se uvijek kupaju na vlastitu odgovornost. (sm)
FOTO: NIKOLA WOLF