Mjesec borbe protiv raka dojke: Mamografija spašava živote

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke. Dan ružičaste vrpce obilježava se prve subote u listopadu, a ove godine obilježava se 20. put. Cilj je osvijestiti javnost o važnosti redovitog pregleda. On uključuje samopregled, mamografiju i ultrazvučni pregled dojki. Naime, više od 90 posto bolesnica s rakom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza bolesti postavi u ranom stadiju.

Čimbenici rizika

Rak dojke najčešće se javlja u dobi iznad 50 godina, ali se može javiti i u mladih žena. Postoje predispozicijski faktori za razvoj raka dojke, a to su: genetska predispozicija, žene koje su imale prvu menstruaciju prije 12. godine, koje nisu rodile ili su rađale nakon 30. godine, one koje su ušle u menopauzu nakon 55. godine i pretilost.

Simptomi na koje svakako treba obratiti pozornost i potražiti liječničku pomoć, a mogu upućivati na rak dojke, su: čvor u dojci, iscjedak iz dojke, promjene na koži dojke, uvučena bradavica, crvenilo, otok dojke te povećani limfni čvorovi ispod pazuha, piše HZJZ.

U Hrvatskoj je krajem 2006. godine započeo Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke u kojem se žene u dobi od 50 do 69 godina jednom u dvije godine pozivaju na besplatnu mamografiju.

– U Hrvatskoj je od ove bolesti prošle godine oboljelo 2735, a umrlo 789 žena, što pokazuje pad smrtnosti u odnosu na prošle godine. Rak dojke tako je treći maligni uzrok smrti u žena, nakon kolorektalnog raka i raka pluća – istaknuo je doc. dr. sc. Domagoj Eljuga, plastični kirurg KBD, stručni tajnik Hrvatske lige protiv raka, piše Hrvatska liga protiv raka.

Prema posljednjim podacima, u 2018. godini bilježimo ukupno 64 posto odaziva žena na mamografski pregled, što je najveći odaziv do sada. Uvođenjem mamografskog probira vidi se povećanje udjela slučajeva raka dojke koji su otkriveni u ranom, lokaliziranom stadiju te smanjenje onih koji su otkriveni s regionalnim i udaljenim metastazama.

Prevencija i rano otkrivanje su provjeren, znanstveno utemeljen i uspješan način borbe protiv raka. Redovitom provedbom preventivnih pregleda moguće je poboljšati kvalitetu života i unaprijediti zdravlje cjelokupnog stanovništva. Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke obuhvaćene su sve žene u Republici Hrvatskoj u dobi od 50 do 69 godina. U sklopu programa žene mogu obaviti besplatni mamografski pregled dojki svake dvije godine, a poziv im stiže na kućnu adresu. Cilj ovog organiziranog probira jest smanjiti smrtnost od raka dojke i otkriti rak u početnom stadiju u većem postotku nego što je to danas te poboljšati kvalitetu života bolesnica s rakom dojke.

Mamografija je rendgenski pregled dojki kojim se otkrivaju tumori i druge promjene koje su premalene da bi se mogle napipati. Dokazano je da mamografija bilježi promjene na dojci oko dvije godine ranije od kliničkog pregleda temeljenog na pojavi simptoma ili opipljive kvržice.

Rak dojke je zloćudna bolest koja nastaje kad normalne žljezdane stanice dojke promijene svoja svojstva te počnu nekontrolirano rasti, umnožavati se te uništavati okolno zdravo tkivo. Takve promijenjene stanice mogu potom otići u limfne i krvne žile te tako proširiti bolest u druge dijelove tijela.

I muškarci mogu oboljeti

Uzrok nastanka raka dojke uglavnom je nepoznat. Mnoge epidemiološke studije pokazuju da postoji više poznatih rizičnih čimbenika koji su nedvojbeno povezani s njegovim nastankom. Od raka dojke najčešće obolijevaju žene iznad pedesete godine života, ali u najnovije vrijeme sve češće obolijevaju i mlađe žene, pogotovo u četrdesetim godinama. Muškarci također mogu oboljeti od raka dojke, ali mnogo rjeđe nego žene. Samo jedan posto svih zabilježenih slučajeva ove bolesti zabilježen je kod muškog spola.

Čimbenici koji povećavaju rizik nastanka raka dojke su dob, prva menstruacija prije 12. godine života, menopauza nakon 50. godine života, nerađanje ili rađanje nakon 30. godine života, pojavnost raka dojke ili raka jajnika kod bližih srodnika te prethodna bolest dojke. Povećan rizik vezan je i uz određene životne navike i stil života koji se smatraju nezdravima: prehrana bogata masnoćama i šećerima, pretilost, povećana konzumacija alkohola, pušenje te izloženost radioaktivnom zračenju.

Mamografija se kod žena s mjesečnicom obavlja od petog do desetog dana ciklusa, brojeći od prvog dana posljednje mjesečnice. Iako je mamografija iznimno vrijedna i nezamjenjiva pretraga u otkrivanju i najmanjih karcinoma, treba naglasiti da se na ovaj način ne može prikazati 15 – 20 posto karcinoma dojki, posebno kada je riječ o dojkama s gustom žljezdanom strukturom. Prvi mamografski pregled dojki svaka žena treba napraviti između 38. i 40. godine. Kod žena s pojavnošću raka dojke kod bližih srodnika, preporučuje se i ranije, a pregledi trebaju biti redoviti. Brinite se o svome zdravlju, odvojite vrijeme za sebe i svoje zdravlje. Odlazak na redovite mamografske preglede spašava život. Rak se može dogoditi bilo kome i zato treba djelovati odmah.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI