Mještani oduševljeni: Nakon četiri desetljeća, po prvi put održana misa u ovom podravskom selu

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Nakon 38 godina opet je održana misa u Botovu. Naime, ovo malo mjesto u sastavu općine Drnje nedaleko od Koprivnice nema nikakav javni prostor, izuzev ribičkog doma, koji je sam po sebi specifičan.

Ovu priču donosi u ponedjeljak tiskano izdanje Podravskog lista.

U Botovu se zato ne održavaju nikakvi javni događaji, pa se tako nije održavala niti misa. Upravo zbog toga nedjeljni dan bio je poseban za stanovnike Botova. Naime, posljednja misa u tom mjestu služena je prije 38 godina, kada je posvećena kapelica kod koje je i služena misa, kapelica svetog Ivana Nepomuka, sveca čiji dan Katolička crkva obilježava 16. svibnja.

Ova kapelica na raskrižju ulice Mihovila Pavleka Miškine i državne ceste izgrađena je 1982. godine, tri godine nakon što je kamion u prometnoj nesreći srušio staru kapelicu, smještenu na susjednom raskrižju. Budući da je na tom raskrižju već bilo nekoliko prometnih nesreća i vrlo je gust promet teretnih vozila, jer se u blizini nalazi šljunčara, mještani Botova dogovorili su se da kapelicu sagrade na nešto sigurnijoj lokaciji.

Tako je tadašnji velečasni Dragutin Bosnar – Dragec u dogovoru s mještanima dao izgraditi kapelicu na ovom raskrižju, a u lipnju 1982. godine kapelica je posvećena. Taj dan održana je i krizma u župi Drnje te je procesija od tristotinjak vjernika išla od kapelice do župne crkve u Drnju.

– Popričao sam malo s velečasnim Dragecom oko ove kapelice i on je htio danas doći ovdje, ali ima obveza u svojoj župi. Drago mi je što smo se okupili u ovolikom broju, a sljedeće godine napravit ćemo i feštu koju zbog objektivnih razloga ove godine nismo mogli  – rekao je Mario Kaniški, drnjanski župnik, koji je s još nekolicinom župljana iz Botova pokrenuo ovu inicijativu da se barem jednom godišnje u Botovu održi bogoslužje i da se nakon toga narod zajedno zadrži u druženju.

FOTO Matija Dolenec

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI