MJEŠTANI LEPAVINE OGORČENI ‘Brzi vlakovi prolazit će nam kroz dvorišta, a visokonaponski vodovi pokraj pozora’

Ivan Galeković posebno je ljut jer prema sadašnjim planovima s jedne strane njihove kuće bit će pruga, dok će s druge strane biti prometnica koja prelazi preko pruge


Autor: podravski.hr — 03.10.2017. / 14:33 Život

Supružnici Galeković zabrinuti su zbog gradnje brze pruge

Supružnici Galeković zabrinuti su zbog gradnje brze pruge

Mještani desetak kućanstava u Lepavini, Malim Grabičanima i Malom Pogancu ovih dana razmišljaju hoće li se iseliti iz svojih kuća ili ne. Razlog je buduća pruga i cesta koja je prati u sklopu gradnje drugog kolosijeka na relaciji Križevci – Koprivnica – državna granica.
Problem je što se u dolasku do naselja Lepavina planira brzina vlaka do 160 kilometara na sat pa je postojeća trasa preopasna za vožnju vlaka. Stoga su u HŽ-u odlučili napraviti puno veći i blaži zavoj za nadolazeće vlakove, a to znači da će pruga presijecati čak tri susjedna naselja. Po tome će supružnicima Galeković iz Malih Grabričana tik uz kuću počinjati lepavinski kolodvor. Na dubini od nekoliko metara pored kuće trebali bi im prolaziti vlakovi po četiri kolosijeka. To podrazumijeva i kompliciranu strujnu infrastrukturu koja bi im po tome bila taman ispred prozora kuhinje. Osim toga, dobit će i zid pred kuću zbog zaštite od zvučnog onečišćenja.
– Već pet godina čekamo što će se dogoditi. Od početka je bilo da će otkupiti cijelu kuću i zemljište pa ćemo se preseliti negdje gdje je mirnije. Onda su odlučili da njima kuća ne smeta te da će otkupiti samo dvorište. Sada se borimo da to ne prođe – kazala je Anica Galeković koja sa suprugom Ivanom u svojoj kući stanuje 38 godina.
U sličnoj su situaciji i supružnici Marijan koji stanuju preko puta sadašnje glavne prometnice te spadaju pod Lepavinu. Njima će također pruga prolaziti ispred kuće, no zbog toga će ostati bez izlaza iz dvorišta. Objašnjeno im je kako će im se urediti drugi izlaz, no to pak znači da će im garaže i sve ostalo biti na krivim mjestima.
– Vidjet ćemo što će od toga svega biti. Nadam se samo da će biti razumijevanja za naše probleme. Nitko od nas nije protiv investiranja i gradnje, ali se opet ništa ne treba raditi na nečiju štetu – kazao je kratko Darko Marijan.
Ivan Galeković posebno je ljut jer prema sadašnjim planovima s jedne strane njihove kuće bit će pruga, dok će s druge strane biti prometnica koja prelazi preko pruge.
– Ostat ćemo zatvoreni između dva prometna pravca. Bit ćemo kao na otoku. Ispast će da neću moći autom van iz garaže. Istovremeno, srozat će mi vrijednost kuće do te mjere da je neću niti moći prodati – zaključio je Ivan Galeković i napomenuo kako je pomalo ironično što su na sadašnjem mjestu izgradili kuću jer su se htjeli maknuti od postojeće pruge. (go)
FOTO: NIKOLA WOLF