Mještani ogorčeni: Kuće nam se tresu kad prolaze kamioni i traktori

Mještani Torčeca, naselja na području općine Drnje, već duže se žale na oštećenja na cesti na ulazu u njihovo naselje iz smjera Drnja. Oštećenja su nastala zbog izvođenja radova na izmicanju podzemne komunalne infrastrukture u sklopu izgradnje drugog kolosijeka željezničke pruge.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Već dva mjeseca ta oštećenja nisu sanirana i već nam je dosta toga da nam se kuće tresu zbog vibracija koje nastaju kad preko rupa prolaze kamioni i traktori s prikolicama. Zbog tih rupa nastaju štete i na autima, pogotovo kod vozača koji tu rijetko prolaze i nisu upoznati s nenadanim preprekama – kaže Branko Kuzmić.

Sve do prošlog petka nisu bili postavljeni znakovi koji bi vozače upozorili na oštećenja. Tek kad je Branko Kuzmić prošli tjedan policiji prijavio slučaj s oštećenjima, reagirali su cestari i izvođač radova pa su postavljeni znakovi.

– Nama je nepojmljivo da se takva oštećenja ne mogu sanirati u dva mjeseca i da se trebamo javno pobuniti kako bi se stvari pomaknule s mrtve točke – kaže Branko Kuzmić.      

Branko Kuzmić

U Županijskoj upravi za ceste ističu kako je u sklopu radova na izgradnji drugog kolosijeka pruge izvođač radova, tvrtka Cengiz, obavila izmicanje podzemnih instalacija za koje su dobili suglasnost.

– Uvjeti sanacije su ugradnja zamjenskog materijala, betonska stabilizacija, PVC folija i suhi beton do sanacije asfaltom. Praksa kod prekopa je da se preko njih prometuje određeno vrijeme zbog boljeg slijeganja zamjenskog materijala koji se ponekad, zbog tehnoloških ograničenja, ne može dovoljno mehanički sabijati po slojevima iznad instalacija. Ovih je dana od strane tvrtke Cengiz u planu, putem ovlaštenog izvoditelja, vađenje privremenog suhog betona i asfaltiranje. Stanovnicima zahvaljujemo na strpljenju i razumijevanju – kaže Dragutin Ganžulić, ravnatelj Županijske uprave za ceste.

Svi ćemo se, dodaje on, morati priviknuti na suživot s tim strateškim projektom koji sa sobom u fazi izgradnje donosi i remećenje određenog komoditeta pojačanim prometovanjem teških vozila izvoditelja i oštećenja cesta. Isto će se događati na nekim područjima u cestama ili uz ceste prilikom realizacije projekata aglomeracije.

– Razvoj uvijek sa sobom donosi, osim dugoročno pozitivnih, kratkoročno i neke negativne posljedice. Na nama, kao upravljaču županijskim i lokalnim cestama, je da štitimo ceste kojima upravljamo zbog čega se i izdaju suglasnosti sa uvjetima sanacija – kaže Dragutin Guzalić.

U fazi je potpisivanja, ističe ravnatelj, i ugovor o prekomjernoj uporabi cesta između Županijske uprave za ceste i tvrtke Cengiz. – Tim ugovorom će se definirati održavanje i konačan završni popravak većih ili manjih dionica 11 županijskih i lokalnih cesta koje izvoditelj koristi ili će koristiti prema sadašnjim saznanjima – zaključio je Dragutin Guzalić.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI