Dočekalo nas pola ogorčenog sela: Njima asfalt, nama prašina i jad

Podravski list profile

Mještani Lukovca, mjesta u općini Rasinja, po tko zna koji put opet su preko Podravskog lista odlučili upozoriti na svoju dugogodišnju tugu – nedostatak asfalta i vodovodne mreže, jedino što si žele otkad su se doselili u ovaj miran kraj na rasinjskom području. Gotovo pola sela dočekalo je naše novinare i poručilo vodstvu rasinjske općine da neće šutjeti – ako treba, svaki će tjedan zvati novinare dok god se ne udovolji njihovim zahtjevima.

Na prašnjavoj cesti u Lukovcu dočekali su nas Snježana Bubnjar, Nada Domitrović, Branko Vadas, Josip Bubnjar, Božica Repić i Drago Kuben, a iz minute u minutu bilo ih je sve više, jer su podršku njihovim nastojanjima došli dati i vlasnici obližnjih vinograda, po kojima je Lukovec poznat.

– Živim ovdje 40 godina i u tom periodu ništa se nije pomaklo po pitanju infrastrukture. Nemamo ni vodu. Bojimo se ljeta jer će onda prašine biti preko glave. I sad mi je stol u blagovaonici pun pijeska – rekla je Snježana Bubnjar.

Ostali prisutni upozorili su kako ih zimi muči drugi problem – cesta nije među prioritetima za čišćenje, pa snijeg traktorom čiste sami, a kad pada kiša, sva voda s brijega dere ovu njihovu kaldrmu, pa ne mogu reći je li gore ljeti, kad se praši, ili za kišna razdoblja.

Lukovčani se guše u prašini i kazuju da im je dosta ovakvog života

– Mene muči još jedna stvar. Zadnji put u vašem listu zamjenik načelnika Hadelan kazao je da su općinski prioriteti mrtvačnica i vinske ceste. Mi smo valjda jedina općina u kojoj su mrtvi prioritet – nadovezao se Ivan Bubnjar.

Branko Vadas pak kazao je kako u Lukovcu živi cijeli život. Sada je već stariji čovjek, samim time i s više zdravstvenih poteškoća, a do prije četiri godine nisu imali ni tablu na ulazu u mjesto.

– Sanitet me tražio po onim brdima preko puta. Zamislite da sam bio životno ugrožen, sada me sigurno ne bi bilo – rekao je Vadas. Mještani su nam još rekli kako im smeta što se i to što imaju ne održava kako treba.

– Navoze nam debeli kamen od kojeg više štete nego koristi, a ne održavaju ni kanale. Grabe su nam pune drača, rastu i vrbe, a kad se žalimo, vele nek’ si to sami počistimo – rekli su mještani. Dodaju da ih ovaj nemar Općine boli i zbog još jedne činjenice zbog koje smatraju da ih se namjerno zaobilazi.

– Primjerice, u Subotici Podravskoj sve su vinske ceste asfaltirane, a mi nemamo ni osnovne uvjete za život. Ljeti neki mještani nemaju ni vodu. Već sam pet godina tu, ali da sam znala da će biti ovako, nikad se ne bi doselila – rekla je Božica Repić.  Ostali mještani složili su se da je dosta šutnje, čekanja i pustih obećanja i da će zvati i nacionalne medije kako bi upozorili na svoje probleme, a ako se ništa ne pokrene, spremni su cestu i blokirati.

Podršku Lukovčanima dao je i Kruno Košuta, koji u Lukovcu ima vinograd i koji im svojim traktorom čisti snijeg zimi.

– Da se jučer ova cesta asfaltirala, bilo bi kasno. Suosjećam s ovim ljudima i razumijem da im nije lako ovdje živjeti. Bojim se da će cesta doći na red za asfaltiranje kad ovdje mještana više ne bude – kazao je Košuta. U Općini Rasinja doznajemo da projekt asfaltiranja sporne ulice postoji te je izrađen i troškovnik, ali potrebno je naći model financiranja, odnosno Općina čeka natječaj na koji bi projekt mogla prijaviti za financiranje.

– Razumijem njihovo ogorčenje, mnogo puta i sam tuda prolazim i znam da se praši, ali morat će se malo strpjeti. Ni druga naselja u općini nemaju asfalt, a imaju više stanovnika – rekao je Marijan Hadelan, zamjenik načelnika Općina Rasinja. Što se pak tiče vodovodne mreže, kazuje da je projekt nominiran Hrvatskim vodama te je na listi za financiranje u ovoj godini, ali za potpunu provedbu zasad nema novca.

FOTO Nikola Wolf

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti