MJEŠTANI OGORČENI: Vodovod svako malo puca, a naše kuće stradavaju

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Mještani Haramabašine ulice u Svetom Petru, naselju u općini Mali Bukovec, unatrag nekoliko godina barem 15 su puta ostali bez vode zbog puknuća glavnog voda vodovodne mreže. No, nestanak vode  nije njihov najveći problem. Kako nam mještani govore, zbog isticanja vode nastradale su i njihove nekretnine.

Kvarovi su sve učestaliji posljednja četiri mjeseca, kada je, javljaju nam mještani, došlo do čak sedam pucanja.

Strojevi Varkoma bili su u ulici i za Uskrs

– Sam kvar i nestanak vode od vremena izbijanja vode na površinu do popravka cijevi ne traje dugo, ako se dogodi tijekom ljeta, kad se lako primijeti vlaga na tlu. No, zimi voda može istjecati doslovno danima ili duže. Ekipe iz Varkoma obave popravke u roku nekoliko sati od samog poziva i nestanak vode nije problem. Problem je što je tlo pjeskovito i do dubine od nekoliko metara, a sam ulični vod nalazi se na nekih 2-2,5 metara od temelja kuće – objasnio je Nenad Mužic, stanovnik Harambašine ulice, koji je dodao da zbog sastava tla i pritiska vode tlo postaje “hladetina” koja se giba pod nogama.

– U takvo tlo čovjek, kad hoda, propada u zemlju. Također, bez napora na tri metra od mjesta kvara i 50 centimetra od temelja kuće jednom rukom moguće je  u tlo gurnuti metalnu rebrastu šipku 12 milimetara promjera i duljine 1,5 metara. Na objektima nastaju pukotine, dolazi i do pomicanja, propadanja temelja i zidova kuća – objasnio je Nenad Mužic nedaće s kojima se susreću mještani Harambašine ulice.

Te priče potvrdila nam je i Ana Biškup, čija je kuća stradala zbog stalnog pomicanja tla.

– Ostali smo bez vode na Božić i sada na Uskrs.  Problem je veći zimi kad je zemlja vlažna i ne može se vidjeti istječe li voda ili ne. Zimi je voda duže vrijeme tekla u zemlju i pod temelje naše kuće, a pomicanjem tla došlo je do puknuća cijele naše kuće – objasnila je Ana Biškup, jedna od stanarki Harambašine ulice.

“U takvo tlo čovjek, kad hoda, propada u zemlju”

Mještani nam govore da su kontaktirali zaposlenike Varkoma na dežurnom telefonu te da zaposlenici te komunalne tvrtke odgovornost za situaciju prebacuju na Općinu Mali Bukovec.

– Koliko znamo, u Varkomu smatraju da je Općina suvlasnik infrastrukture i posljedično bi trebala sufinancirati i trošak zamjene tih tristotinjak cijevi uličnog voda vode – rekao je Nenad Mužic.

Upit smo poslali u Varkom te smo kontaktirali i načelnika Općine Darka Markovića. Dok su nam iz Varkoma rekli da će se javiti s odgovorom, on do zaključenja broja nije došao, ali iz Općine dolaze dobre vijesti za mještane Harambašine.

– U dogovorima s Varkomom pristali smo sufinancirati zamjenu glavnog vodovodnog voda u Haramabašinoj ulici. No, to smo učinili isključivo radi dobrobiti naših mještana – rekao je Darko Marković, koji smatra da je ovakvo ponašanje Varkoma nedopustivo. – Varkom je dioničko društvo koje prodaje svoje usluge. Vodu prodaju po, za njih, vrlo dobroj cijeni. Ne razumijem zašto bi Općina morala sufinancirati izgradnju mreže kojom upravlja Varkom i koji na njoj zarađuje. Pristali smo na ovaj dogovor, ali smatram da je stav čelnih ljudi Varkoma u ovom slučaju pogrešan. Koliki će biti troškovi općine, još ne znam, jer čekamo troškovnike iz Varkoma. Ovako ispada da će mještani svojim novcem popravljati vodovodnu infrastrukturu, jer novac općine javni je novac – zaključio je Darko Marković.

Načelnik Darko Marković

FOTO Čitatelj

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI