Mještani Selnice Podravske došli na svoje: Inspekcija prekinula eksploataciju i pokrenula kaznene postupke

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

O ovom slučaju prvi je pisao Podravski list, a početkom listopada izvještavali smo s prosvjeda koji su organizirali mještani Selnice Podravske.

Mještani Selnice Podravske, mjesta u općini Legrad nadaleko od Koprivnice, kako izgleda, uspjeli su u svom naumu, barem za sada, da zaustave eksploataciju šljunka na polju Gornje grmlje. Eksploataciju je zaustavila svojim rješenjem rudarska inspekcija, a protiv odgovornih, kako kažu iz Državnog inspektorata, pokrenuti su kazneni postupci. O ovom slučaju prvi je pisao Podravski list, a početkom listopada izvještavali smo s prosvjeda koji su organizirali mještani Selnice Podravske.

Mještani su, podsjetimo, traktorima i radnim strojevima izašli na put koji vodi od sela prema spornoj šljunčari u namjeri da pokažu svoju odlučnost u borbi protiv još jedne šljunčare u svom susjedstvu. Među mještanima je vladao osjećaj ljutnje. Kako su nam rekli, osjećaju se prevarenima jer su im „podavane priče“ da će se ovdje graditi „terme, da će se ovdje uzgajati mufloni, ili da će ovdje biti nasadi lješnjaka“. Isto tako, Selničanima smeta što se ovo polje nalazi stotinjak metara od škole, igrališta i od prvih kuća.

Mještani Selnice Podravske za sada su uspjeli zaustaviti eksploataciju.

Mještani su se također organizirali u inicijativu i tvrde da su prikupili potpise više od 1500 građana koji ih podržavaju. S druge strane, investitori kažu da imaju sve potrebne dozvole te da sve rade prema važećim propisima. Tada je prvi put javno na stranu mještana jasno stao i općinski načelnik Ivan Sabolić. On je ukazao da je moguće da su dozvole koje investitori imaju, a to je tvrtka Bednja, zastarjele, odnosno da više ne vrijede. Naime, legradski načelnik naveo je da je tvrtka Bednja dobila dozvolu za rad u lipnju 2019. godine te je radove trebala početi u tri mjeseca, no oni su to učinili tek sad, i to naprasno, rekao je načelnik Sabolić. Upozorio je također da je od izdavanja dozvole i izrade projekta 2007. godine Drava uvelike promijenila tok te se sad nalazi tek dvadesetak metara od eksploatacijskog polja te postoji bojazan da Drava prodre u novo jezero, a s njim se složio i Goran Šafarek, poznati koprivnički biolog i aktivist. Mještani govore da postoji opasnost da se u Selnici dogodi „nova Gunja“. 

Tada smo poslali upit rudarskoj inspekciji te su nam dogovorili da su inspektori već i prije pronašli neke nedostatke koje je investitor, a radi s o tvrtki Bednja iz Ljubešćice, tada otklonio. No, isto tako, najavili su i još jedan posjet eksploatacijskom polju, a prema tom nalazu, kako izgleda, neke od tvrdnji mještana i načelnike bile su istinite. – Rudarska inspekcija Državnog inspektorata provela je inspekcijski nadzor trgovačkom društvu iz vašega upita, a vezano uz utvrđivanje stanja rudarskih radova na eksploataciji građevnog pijeska i šljunka na eksploatacijskom polju Gornje Grmlje. Nadzorom je utvrđeno kako je trgovačko društvo do rujna 2020. godine obavljalo pripreme radove na predmetnom eksploatacijskom polju u svrhu eksploatacije mineralne sirovine, a u rujnu 2020. godine počelo je s eksploatacijom građevnog pijeska i šljunka. Kako su rudarski radovi na eksploataciji građevnog pijeska i šljunka iz ležišta započeli, a da nisu poštivani svi uvjeti i ograničenja utvrđeni Ugovorom o koncesiji i lokacijskom dozvolom, čime su ovi radovi izvođeni protivno ugovoru o koncesiji, rješenjem rudarskog inspektora Državnom inspektorata trgovačkom društvu zabranjena je eksploatacija te je pokrenuta kaznena mjera sukladno propisanim odredbama Zakona o rudarstvu – odgovorili su iz Državnog inspektorata.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Premijerova supruga pozitivna na koronavirus

Nakon pojave blage temperature, Ana Maslać-Plenković, supruga premijera Andreja Plenkovićs u subotu je pristupila testiranju na prisutnost koronavirusa te joj je nalaz pozitivan. Predsjedniku Vlade

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI