Mještani sve teže dolaze do pitke vode: Prva priključenja tek na proljeće

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Još uvijek traju problemi s pitkom vodom u Apatovcu gdje mještani i dalje čekaju vodovod. S druge strane, apsurd je da žive uz zdence iz kojih se godinama crpi voda, a od prošlog mjeseca odlukom Vlade crpit će se pet puta više, i to idućih 30 godina.

Naime, društvo Atlantic Cedevita podnijelo je dva zahtjeva. U jednom je zatraženo da se crpljenje iz jednog zdenca poveća s 21.600 metara kubnih vode godišnje na 90.000, a za drugi na 50 tisuća. Hrvatske vode dale su pozitivno stručno mišljenje te su zahtjevi odobreni. Jednokratna naknada za koncesiju za oba zdenca iznosi 633.840 kuna, od čega u državni  proračun od toga ide oko 305.000 kuna, u križevački proračun oko 300.000 kuna, a Koprivničko-križevačka županija dobit će 32.000 kuna. Atlantic Cedevita plaća i godišnju naknadu, a od tog iznosa Koprivničko-križevačka županija dobiva 80, a država 20 posto iznosa.

Za to vrijeme, mještanima Apatovca vodu i dalje voze vatrogasci, a s obzirom na situaciju u Banovini, zadnjih je dana do vode teže doći jer manjka ljudi, što nam je potvrdila i mještanka koja je htjela ostati anonimna.

– Do jučer nismo imali vode ni za nas ni za životinje. Sad se bude crpilo više vode iz zdenaca, a za nas ne znam. Mi smo prvo mislili da se dogodio neki kvar. Jedva smo na kraju dobili vodu jer su ljudi na terenu u Banovini i teško se dobije, vatrogasci jedva stižu, moj muž i sin također su otišli dolje odvesti građevinski materijal. Jedva sam sad dobila vodu, sedam tisuća litara, platim neki dio od 80 kuna i to mi potraje sad 10 do 14 dana – rekla je mještanka.

Za mišljenje smo pitali i predsjednika mjesnog odbora koji nam je pojasnio kako se s vodovodom bore deset godina, no zasad neuspješno. Kaže kako je sad obećano da bi se na proljeće trebalo krenuti s priključivanjem te da su oni kao mjesni odbor odradili sve što je trebalo.

– Možemo reći da se borimo s tim deset godina jer je 2010. napravljen vod, a vode nema, dok će sad tvrtka crpiti pet puta više. Voda je nama obećana, ali se promijeni vlast pa mi opet ostanemo bez vode. Mi smo kao mjesni odbor napravili sve, svu dokumentaciju. Još 2010. napravio se popis kućanstva i anketa svih koji bi se htjeli priključiti na vodovod. Sada je rečeno da će priključivanje krenuti na proljeće pa se nadamo da će tako i biti  – rekao je predsjednik mjesnog odbora Josip Škrlec.

Za komentar smo pitali i Grad Križevce, koji su nadležni za izgradnju vodoopskrbnog sustava te su nam rekli kako su radovi završeni i kako bi do proljeća vodu trebali dobiti mještani Apatovca, ali i okolnih sela Donja i Gornja Glogovnica, Jarčani, Marinovec, te u narednom periodu niz drugih naselja: Ivanec Križevački, Vojakovac, Mičijevac, Čabraji, Stari i Novi Bošnjani, te Osijek Vojakovački.

– Radovi su bili dosta zahtjevni s obzirom na to da se morala izgraditi vodoopskrbna mreža u duljini 10,2 kilometara s dvije precrpne stanice u Svetoj Heleni i Apatovcu te vodospremom u Glogovnici. Ukupna vrijednost novoizgrađenog projekta iznosi devet milijuna kuna. Trenutno se provodi ispitivanje i dezinfekcija ovog sustava vodoopskrbe kao i ispitivanje i dezinfekcija prethodno izgrađene vodoopskrbne mreže u Apatovcu u duljini od 7,3 kilometara. S obzirom na veliku duljinu vodovodne mreže ( 10,2 km + 7,3 km), veliki broj zasebnih projekata i dokumentacije za ishođenje uporabnih dozvola, u proljeće se očekuje prvo priključenje na javni vodoopskrbni sustav – pojasnili su iz Grada.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI