Mlade snage gradske kulture: Čimin, Holek i Galinec najavili nove projekte

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Čelni ljudi koprivničkih kulturnih ustanova, muzeja Robert Čimin, Pučkog otvorenog učilišta Maja Holek i Karlo Galinec, ravnatelj Knjižnice i čitaonice Fran Galović, javnost su danas izvijestili o svojim ostvarenjima i planovima za 2020. godinu i pokazali zbog čega su ustanove koje vode među najboljima u Hrvatskoj.

– Prošla godina Pučkom otvorenom učilištu zaista je bila puna posla, odradili smo veliku rekonstrukciju dvorane Domoljub i u samo u dva mjeseca bilo je 9135 posjetitelja, što je svojevrsni rekord. Što se tiče glazbeno-scenske djelatnosti, ove godine nastavljamo s našim redovnim programima, bit će tu predstava za odrasle, za djecu i naravno dobrih koncerata jazz i klasike. Ono što bih istaknula je dolazak višestrukog dobitnika Porina Zvjezdana Ružića – rekla je Maja Holek i dodala kako će ove godine Pučko otvoreno učilište biti nositelj međunarodnog projekta koje će raditi učenici romske nacionalnosti.

Također, Maja Holek je dodala kako je koprivničko Kino Velebit koje djeluje pod okriljem Učilišta ponovno oborilo rekorde što se tiče broja posjetitelja.

– Kvalitetu programa prepoznao je Hrvatski audiovizualni centar koji je odobrio stopostotno financiranje programa prikazivanja neameričkog filma – istaknula je Maja Holek te dodala kako Učilište i dalje planira realizirati brojne programe obrazovanja odraslih osoba.

Čimin, Holek i Galinec (s lijeve)

Karlo Galinec, ravnatelj koprivničke knjižnice, rekao je kako je iza knjižnice uspješna godina tako da je knjižnica ponovno opravdala status jedne od najboljih knjižnica u Hrvatskoj, a uz to značajan je faktor u kreiranju kulturnih i društvenih sadržaja na području grada.

– Knjižnica je prošle godine provela 376 različitih programa, a to sve ne bismo mogli realizirati bez naših vrijednih zaposlenika. To je izuzetno velik broj budući da je knjižnica bila otvorena 278 dana. Više od 102.000 korisnika koristilo je usluge, od čega je 72.000 knjiga, a ostalo se odnosi na ostale usluge.

Knjižnica je, kako ističe Gaminec, po prvi put od 2015. godine prekinula negativan trend broja članova, tako da se 2019. godine učlanilo više od 8.200 članova.

Ravnatelj muzeja Robert Čimin također se pohvalio uspješnom godinom.

– Tih 500 posjetitelja više od prošle godine višestruko je više nego prije, a dostigli smo 7-8 posto stanovništva Koprivnice, što je jako puno za našu sredinu. S druge strane, muzej nam većim dijelom nije bio u funkciji, a galerija u Hlebinama bila nam je zatvorena pola godine i to nam je odnijelo oko 5000 posjetitelja koje smo “namaknuli” kroz neke naše druge alternativne programe i prostore i to je nam je najveći pomak – rekao je Čimin i dodao kako je svaki posjetitelj važan i da su programi za razliku od drugih ciljano namijenjeni za određenu publiku.

– Naša je uloga u zajednici, čini mi se, razvijanje nove publike i u tome ćemo nastaviti i dalje – naglasio je Čimin i istaknuo izložbu iz lipnja Arbor Mundi kao najbolji primjer kako bi muzejski prostori trebali raditi. Naveo je ravnatelj muzeja nekoliko zanimljivih projekata koje planira ostvariti ove godine kako bi koprivnički muzej i dalje bio jedan od najkvalitetnijih u državi.

FOTO Karlo Eisenbeisser

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI