Mladen i njegovi pajceki: U našem poslu nema zarade preko noći

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Mladen Čižmešinkin iz Novog Virja godinama se bavi uzgojem svinja. Bez obzira na trenutno dobro stanje u svinjogojstvu ne namjerava povećavati uzgoj. Stalno se, kaže on, drži na broju od 50 krmača, a prodaje isključivo odojke do 30 kilograma.

– Ni u godinama kad je svinjogojstvo bilo na niskim granama zbog cijene mesa nisam smanjivao uzgoj pa ga ni sad kad je situacija dobra ne namjeravam povećavati. Oni koji će se bazirati na povećanju uzgoja zbog trenutno dobre cijene mesa neće dugo poslovati jer u našem poslu nema zarade preko noći – kaže Mladen Čižmešinkin.

Sad kad je situacija dobra, dodaje on, svi bi htjeli uzgajati svinje, no pitanje je vremena kad će cijene mesa ponovno pasti ispod 20 kuna po kilogramu.

– Kod nas je nepisano pravilo da imamo jednu dobru godinu pa onda dvije u kojima jedva spajamo kraj s krajem i jednu u kojoj zbrajamo minuse. S obzirom na to da je kod nas u posljednjih nekoliko godina znatno pao broj uzgajivača, situacija s dobrim cijenama možda bi mogla potrajati još jednu godinu – ističe Mladen Čižmešinkin.

Kupce za odojke, naglašava Mladen, nije mu teško pronaći jer je svojom kvalitetom stekao brojne stalne mušterije.

– U razdoblju kad je potražnja za odojcima bila slaba, uspio sam sve prodati jer još uvijek ima dosta onih koji cijene domaću proizvodnju i ne žele meso kupovati po trgovačkim lancima. Iako sam svjestan da se od uzgoja ne može obogatiti, i dalje ću se baviti svinjogojstvom jer uvijek dođe razdoblje kad se od tog posla može dostojno živjeti – zaključio je Mladen Čižmešinkin.

Foto Darko Imbriša

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI