Mladen Kešer: konstituirana Skupština je silovanje Statuta, a žene su marginalizirane

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Koprivničko- križevački SDP, točnije predsjednik županijske organizacija te stranke Mladen Kešer, osvrnuo se na konstituiranje većine u županijskoj skupštini, gdje smo kako kaže svjedočili „silovanju statuta“ i marginalizaciji žena.

– Prilikom jučerašnjeg konstituiranja Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije, bili smo svjedocima izigravanja demokracije, nametanja volje većine protivno odredbama Poslovnika i Statuta Koprivničko-križevačke županije. Naime, župan Koren je osnovao veliku koaliciju koju čini 7 stranaka: HDZ, MREŽA, HSS, MOST, HSU, HNS i MARIO RAJN i izabrali su oba potpredsjednika iz reda većine (Zdravko Matotan (Most) Vjekosalv Maletić (MREŽA), op.a) , svjesno ignorirajući odredbe Statuta i Poslovnika te, ujedno, kršeći prisegu koju su položili svi vijećnici. A sve to opravdavajući se rečeničnom formulacijom “u pravilu”, navodi Kešer.

Spomenuo je i  Vericu Rupčić koja je predsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova.

– Ona je ujedno i vijećnica većine, ali interesantno je da niti ona sama nije podržala prijedlog za potpredsjednicu, čime se postavlja pitanje kako mislimo postati ravnopravno i zdravo društvo ukoliko ćemo pripadnicama ljepšeg spola onemogućiti da se bave politikom, i to onemogućuje upravo žena koja je predsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova- istaknuo je Mladene Kešer, i zamjerio što župana Koren, dožupan Ljubića, Mato Devčića, koji su stavili svoj manda u mirovanje kao njihovu zamjenu nisu postavili žene što je rezultiralo da u većini koja broji 20 vijećnika im smo dvijr žene.

– Baš iz tog razloga SDP je predlagao da barem jedan od dva potpredsjednika bude žena ali taj prijedlog nije prošao, jer su poziciju prvog potpredsjednika obećali gospodinu Zdravku Matotanu iz Mosta, koji je svejedno podržao župana Korena i HDZ iako su njegovi vladajući (Petrov i Grmoja) jasno rekli da ukoliko to učine da će iznevjeriti njihovo povjerenje kao i povjerenje birača koji su dali glas Mostu- istaknuo je Kešer.

Između ostalog, čestitao je Demir Felaku na izboru za predsjednika Županijske skupštine te istaknuo, da  ubuduće neće „silovati“ Statut i Poslovnik već će konstruktivno voditi sjednice Županijske skupštine.

– Osim toga, suvišno je komentirati HSS koji se nakon sjednice deklarirao kao oporba, a ostao je suzdržan prilikom glasovanja o prijedlogu oporbe za potpredsjednicu. SDP će svakako biti konstruktivna oporba u Županijskoj skupštini Koprivničko-križevačke županije i sve dobre odluke i projekte ćemo podržati, ali nas žalosti što prvi puta u povijesti oporba nema potpredsjednika iz svojih redova te smatramo da se time guši demokracija na županijskoj političkoj sceni- zaključio je Mladen Kešer.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI