Agronom tvrdi: Ovo voće idealno je za liječenje raka, ima 10.000 puta jači učinak od kemoterapije

U Americi je dokazano da plod ima jači učinak od kemoterapije - otkriva Ivan


Autor: podravski.hr — 11.04.2018. / 15:15 Aktualno

Ivan Đurišević sa svojim egzotičnim nasadom (u okviru- plodovi)

Ivan Đurišević, mladi diplomirani agronom iz Virja kod Đurđevca, pokrenuo je ekouzgoj egzotičnog voća, a odlučio se na uzgoj indijanske banane i mongolske borovnice za koje je naše podneblje idealno. Trenutno u voćnjaku od pola hektara ima 50 sadnica indijanske banane te 500 sadnica mongolske borovnice i s nestrpljenjem čeka prve plodove.
– Indijanska banana u puni rod ulazi u petoj godini, a mongolska borovnica u šestoj pa se moram još malo strpjeti za prve prave berbe. Mongolska borovnica već sad daje plodove, međutim još ne forsiram berbu kako bih ojačao samu sadnicu – kaže mladi poljoprivrednik Ivan Đurišević.
Ekouzgoj, dodaje on, budućnost je poljoprivrede, kao i sadnja egzotičnih sorti koje bi trebale jamčiti profitabilnost. Na uzgoj indijanskih banana odlučio se i zbog njihovog zdravstvenog svojstva.
– U Americi je dokazano da plod indijanske banane ima 10.000 puta jači učinak od kemoterapije, što znači da su idealne u liječenju karcinoma – dodaje Ivan Đurišević.
Zasad ne razmišlja o povećanju uzgoja jer je u potrazi za poslom u struci. No, ako prve berbe potvrde njegove izračune o profitabilnosti, namjerava biti sam svoj gazda.
– Imam puno planova uz ekouzgoj egzotičnog voća, a u njihovu realizaciju idem korak po korak. Od početka uzgoja imam podršku obitelji bez kojih bi početna investicija bila neostvariva. Vjerujem da će vrijeme pokazati da sam ekouzgojem egzotičnih sorti donio pravu odluku. Želja mi je i da se što veći broj naših poljoprivrednika okrene ekouzgoju, kao i promjeni kultura jer su odavno prošla vremena kad se moglo dobro živjeti od pšenice i kukuruza – zaključio je Ivan Đurišević. (db)
FOTO: ĐURO GRČIĆ