Mladi farmer iz Gole: Otkupna cijena mlijeka trebala bi biti 3,5 kuna

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Općina Gola jedna je od rijetkih u našoj županiji koja ne bilježi pad stočnog fonda i proizvodnje mlijeka. Još uvijek “stariji” gazde uspijevaju na mlade prenijeti tradiciju uzgoja goveda pa nema puno imanja na kojima su štale prazne. 

Josip Blažeković jedan je od mladih prekodravskih farmera koji su nastavili “poslovnu” tradiciju svojih očeva. Trenutno na svom imanju Josip uzgaja 45 grla goveda od čega su 33 muzne krave. Dnevno proizvodi oko 500 litara mlijeka.

– Od malih nogu vezan sam za uzgoj goveda i još kao školarac pomagao sam ocu Vladi oko svih poslova. Logičan slijed bilo je preuzimanje obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva bez obzira na to što je tada otkupna cijena mlijeka bila mizerna te su se u okolnim sredinama počele prazniti štale i smanjivati proizvodnja mlijeka – priča nam Josip Blažeković. 

Za litru mlijeka prema prošlomjesečnom obračunu Josip dobiva 2,9 kuna, a tim iznosom, ističe on, mogu se pokriti svi troškovi i ostvariti kakva-takva zarada. Ipak, kao i svi farmeri naglašava da bi otkupna cijena trebala biti veća kako ne bi strahovali za budućnost proizvodnje. 

– Minimalna otkupna cijena za dostojan život i mogućnost daljnjeg unapređenja proizvodnje trebala bi iznositi 3,5 kuna. Bez te cijene teško je očekivati da će se farmeri odlučiti na povećanje proizvodnje jer je za takvo nešto nužno znatno ulaganje – kaže Josip Blažeković. 

O povećanju proizvodnje Josip ne razmišlja i zbog činjenice da je na svom imanju dosegao maksimalan kapacitet. Za širenje bi morao kupiti dodatno imanje, što bi povećalo ulaganje, a stabilnost otkupne cijene mlijeka itekako je upitna. 

– Situacija za nas farmere daleko je od idealne pa se danas rijetki odlučuju za nova ulaganja. Bez zajamčene stabilnosti otkupne cijene mlijeka teško je očekivati i zaustavljanje pada domaće proizvodnje koja je posebno izražena na manjim gospodarstvima s proizvodnjom ispod 100 litara – zaključio je Josip Blažeković.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI