MLADI NEMAJU POJMA Jela je vjerna starinskom načinu pranja rublja: Rifljanje je bolje od mašine

Rifljanje je, domeće ona, vraća u dane mladosti. Tad se rublje nije pralo skoro svakodnevno


Autor: podravski.hr — 23.02.2019. / 15:21 Stil

Jela Pintarek i dalje riflja

Jela Pintarek (65) iz Podravskih Sesveta ostala je vjerna tradicijskom načinu pranja rublja. Dosta često baku Jelu može se vidjeti na kanalu Mrtvica iza njene obiteljske kuće kako “riflja” vreće i ponjave, kao i svoje rublje. Bez obzira na moderne perilice rublja baka Jela ima najviše povjerenja u riflanje vlastitim rukama. Uz to, ističe ona, pokazuje i svoju štedljivost jer tradicijskim načinom ne troši ni struju ni vodu.

– Kad god u kanalu ima vode, obavezno nešto rifljam. Uvijek se nađe vreća, ponjava i oprave koju treba dobro oprati. I dalje mislim da nijedna perilica rublja ne može tako dobro obaviti posao kao moje klopanje. Nema mrlje koja neće nestati nakon moje procedure pranja – ističe Jela Pintarek.

Jela Pintarek i dalje riflja

Rifljanje je, domeće ona, vraća u dane mladosti. Tad se rublje nije pralo skoro svakodnevno, a odlazak na rifljanje za žene je bio pravi društveni događaj.

– Bez obzira na sav napor koji iziskuje riflanje, a pogotovo klopanje, uvijek smo te poslove obavljale s pjesmom i veseljem. I danas dok sama rifljam znam zapjevati jer sve je puno lakše raditi uz pjesmu – kaže Jela Pintarek.

Tradicijske poslove, kao i zgode iz djetinjstva i mladosti, Jela je “pretočila” u brojne pjesme. No, još uvijek se nije odlučila na izdavanje zbirke poezije iako je na taj potez već duže nagovaraju prijateljice i poznati sesvetski etnograf Josip Cugovčan.

– Stvaranje stihova koji se rimuju odlično mi ide, a najviše na taj način volim opisati svoje dogodovštine. Sve pjesme imaju i dozu humora pa svi kojima sam ih pročitala imaju samo riječi hvale. Čak su dvije pjesme uglazbljene i pjeva ih naša Udruga umirovljenika. Možda se uskoro ipak odvažim i okušam i u književničkim vodama – zaključila je Jela Pintarek.