Mladi pčelar iz Glogovca: Prodaja meda se zbog korone doslovno prepolovila

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Nenad Usorac, 23-godišnjak iz Glogovca, naselja na području općine Koprivnički Bregi, svoju budućnost vidi u pčelarstvu. Odmah nakon završene srednje škole Nenad se počeo baviti pčelarstvom i trenutno ima 80 košnica. Uz pčelarske obveze, Nenad je uspješan student Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima i uskoro će diplomirati menadžment u poljoprivredi. Iako je i ova sezona po prinosima za pčelare bila loša, ne razmišlja o gašenju proizvodnje meda.

– Prinosi su ove sezone u mojim košnicama bili manji između 50 i 60 posto, a posebno je podbacio bagrem. Već treću sezonu zaredom nemamo pravu ispašu bagrema koji je za nas, podravske pčelare, zapravo glavna i trebala bi nam donijeti najveće prinose – kaže Nenad Usorac.

Dodatni problem pčelarima, dodaje on, zadaje i epidemija koronavirusa koja se odražava na prodaju. U ovoj godini nije bilo manifestacija koje su Nenadu služile za plasman njegovih proizvoda, a suradnja s otkupljivačima je neisplativa.

Nenad Usorac

– Zbog korona-krize prodaja meda pala mi je za dobrih 50 posto. To mi predstavlja puno veći problem nego činjenica da je sezona po prinosima bila loša. Imam svoje stalne kupce, no da bih uspio prodati sav med, nužne su i manifestacije koje se u ovoj godini bile odgođene – kaže Nenad Usorac.

Sve veći uvoz meda upitne kvalitete, ističe on, uništava domaće pčelare. Zbog tog prekomjernog uvoza i otkupne cijene na veliko su niske i ne nude pčelarima mogućnost da posluju u plusu.

– Jedino što nam preostaje je nadati se da će konačno porasti potražnja za domaćim medom. Pokrenuo sam i prodaju putem interneta pa vjerujem da ću ipak uspjeti doći do novih kupaca. Moja je želja povećavati proizvodnju, no to će prvenstveno ovisiti o potražnji. Bavim se i proizvodnjom matica te sam i dalje uvjeren da će pčelarstvo biti moj glavni posao – zaključio je Nenad Usorac.

FOTO I VIDEO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI