MLADI RODITELJI: Porodiljne bi mogle biti i veće, oprema bebača košta kao polovni auto

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Mnogo se pričalo i najavljivalo, no sad je gotovo sigurno – porodiljne naknade za drugih šest mjeseci povećat će se na maksimalnih 5600 kuna. Potvrdila je to krajem tjedna ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić. Ova će mjera krenuti u provedbu tek 1. travnja 2020. godine. Cenzus se povećava sa sadašnjih 3990 na 5600 kuna, a ministrica Murganić je naglasila da su time već drugi put povećali naknade i u odnosu na zatečeno stanje povećali roditeljsku naknadu za 110 posto.

– To je jedna od najznačajnijih mjera, mjera koja je izuzetno dobro prihvaćena u javnosti već kod prvog povećanja, a sigurno će imati dobar odjek i sada – rekla je ministrica na konferenciji za novinare i dodala:

– Jačanje materijalnog položaja kroz naknade mladim obiteljima izuzetno je značajno. Lani smo također, donijeli zakon o dječjem doplatku kroz koji smo povećali cenzus i ciljali na veći broj korisnika doplatka. 

Koprivničanci Dejan i Dijana Pap prije pet mjeseci su dobili svoje drugo dijete. Nakon kćeri, dobili su i sina i zaokružili lijepu obiteljsku priču.

Dejan i Dijana sa svojim mališanima

-Iskreno? Mislim da i nije nešto nova mjera. Vjerojatno će pomoći u jednom dijelu, no ljudi se i dalje zbog lošeg stanja u državi teško odlučuju na djecu, a pogotovo na drugo ili treće – rekla nam je Dijana, dok je Dejan istaknuo kako općenito oprema za bebača košta kao kakav rabljeni auto.

-Kolica, kinderbet, oprema, pelene, kremice, odjeća, obuća… Samo dok kreneš nabrajati vidiš koliko toga treba i koliko košta, a svom djetetu želiš najbolje. To najbolje nije baš jeftino – navodi Dejan i ističe kako mu se sviđa prijedlog da očevi budu na obveznom minimalnom plaćenom dopustu od deset dana jer majkama u to doba treba sva pomoć.

Ovo nije jedina mjera koja bi se trebala provesti, a tiče se demografske revitalizacije. Naime, čak 16 stručnjka radilo je na nacionalnoj strategiji te su predložili stotinjak mjera za provedbu. Uz povećanje rodiljne naknade za drugih šest mjeseci predlažu da očevi imaju obaveznih najmanje deset dana plaćenog slobodnog nakon rođenja djeteta, da se mladi oslobode poreza na kupnju prve nekretnine, da se omogući i rad od kuće za roditelje male djece, ali i fleksibilno radno vrijeme radnicima radi usklađenja obiteljskog i poslovnog života.

Također, jedna od mjera bila bi i besplatno dopunsko osiguranje za sve članove obitelji s dvoje ili više djece do 19 godina.

FOTO Privatan album, Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI