Mladi Sesvečani provode projekt Bio selo kojeg financira britansko veleposlasntvo

Sesvečka udruga mladih aktivista iz Podravskih Sesveta uspješno provodi projekt Bio selo – sinergija ptica, oprašivača i ljudi kojeg s 90 posto sredstava sufinancira Veleposlanstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske u Republici Hrvatskoj. U sklopu projekta članovi Udruge na strateškim lokacijama na području Općine postavili su info točke koje se sastoje od imitacije bioraznolikosti između životinjskog i biljnog svijeta, hotele za oprašivače te informativne table s informacijama na tri jezika. Postavljeno je i 40 funkcionalno uređenih kućica koje su, uz pružanje staništa pticama, dodatno ukrasile krajolik samog središta Podravskih Sesveta. Kroz projekt provode se i neformalne edukacije za zainteresiranu javnost o važnosti očuvanja bioraznolikosti te educiraju djeca i mladi o klimatskim promjenama. U programu su predviđene i edukacije za poljoprivrednike, s obzirom na to da oni imaju vrlo važnu ulogu u zaštiti okoliša kroz svoje aktivnosti. Postavljanje hotela, info točki i kućica obilježeno je danas, u ponedjeljak, i posjetom veleposlanika Velike Britanije koji je imao priliku upoznati i prirodne posebnosti i tradicijsku baštinu Podravskih Sesveta.  

-Zahvaljujući projektu ćemo nabaviti i 215 sadnica stabala koja će se kroz javne akcije zasaditi na javnim i privatnim površinama. Mještani nam se mogu javiti za preuzimanje sadnica kako bi ih mogli zasaditi i na svojim površinama – kaže Lucija Šerbeđija, članica Sesvečke udruge mladih aktivista.

U sve projektne aktivnosti uključeni su volonteri koji su zainteresirani za goruću temu o klimatskim promjenama. Kroz ovaj projekt, ističu u Udruzi, i Općina postaje lokalni svjetionik na svjetskoj mapi aktivizma u borbi s klimatskim promjenama.

-Uspjeli smo pokrenuti ovu priču i biti dio globalne borbe protiv sveprisutnijih klimatskih ekstrema. Od početka razvijanja ideje cilj je bio potaknuti ljude na razmišljanje o njihovim po okoliš štetnim navikama – zaključila je Lucija Šerebđija.

Foto Begović i Stjepan Jagić

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI