Mladi par zarazio se rijetkom i opasnom bolešću. Liječnici upozoravaju: Pazite na ispupčene konzerve!

Prije njih, u našoj su županiji tek prije 18 godina imali dva slučaja, dok se u Hrvatskoj prosječno bilježi tek desetak slučajeva svake godine


Autor: podravski.hr — 22.07.2018. / 13:53 Aktualno

Ilustracija / Posebno opasna može biti konzervirana hrana

Supružnici stari 30-ak godina s križevačkog područja prije par godina morali su zatražiti pomoć liječnika zbog zdravstvenih problema, a kada su saznali dijagnozu, ona je iznenadila i njih i doktore.
Oboljeli su od botulizma – izuzetno rijetke bolesti u nas, ali i u svijetu. Prije njih, u našoj su županiji tek prije 18 godina imali dva slučaja, dok se u Hrvatskoj prosječno bilježi tek desetak slučajeva svake godine.
Srećom, njihova klinička slika bila je blaže naravi te su se brzo oporavili. Nije se ustanovio izvor zaraze, ali najvjerojatnije je bila hrana domaće proizvodnje – zimnica, sušeno meso i slično.
Botulizam se najčešće veže uz konzerviranje namirnica. U našim krajevima govorimo o pripremi zimnice i sušenju mesa, kada je moguće da se tijekom obrade zaostale spore ne unište. Bolest se obično pojavljuje sporadično ili je riječ o manjim obiteljskim epidemijama. Prevencija obuhvaća nadzor nad komercijalnom proizvodnjom konzervirane hrane, osiguravanje osobne higijene i higijene prostora, pribora i opreme tijekom obrade namirnica te ispravnu manipulaciju hranom i dobru termičku obradu.
Svakako izbjegavajte konzerve s ispupčenim vrhom!
Kako nam je rekla dr. Danijela Pinter iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo, botulizam je teška akutna bolest izazvana konzumiranjem hrane koja sadrži neurotoksin bakterije Clostridium botulinum.
Posljedica otrovanja je razvoj paralize mišića, što ovu bolest razlikuje od ostalih tipičnih otrovanja hranom. Iako je ova bolest rijetka u svijetu, značajna je zbog visoke stope smrtnosti. Djelovanje neurotoksina je tako snažno da se često spominje kada je riječ o biološkom oružju.
Uzročnik Clostrodium botulinum razvija se uvjetima bez prisustva kisika, a temperatura iznad 30° stupnjeva Celzijevih idealna je za proizvodnju toksina. Spore ove bakterije izrazito su otporne na visoku temperaturu te temperaturu od 100° stupnjeva Celzijevih mogu podnijeti i nekoliko sati. Toksin je, nasuprot tome, osjetljiv na temperaturu i temperatura vrenja uništava ga kroz desetak minuta.
Simptomi bolesti razvijaju se 12 do 36 sati nakon konzumiranja zagađene hrane. Tek se oko trećine bolesnika žali na probavne smetnje. U većine bolesnika nema probavnih smetnji, već se odmah javljaju poteškoće s mišićima. Zbog slabosti mišića osoba tipično ima poteškoće s vidom, a gutanje i govor postaju otežani. Od ostalih simptoma, često se javljaju vrtoglavica, glavobolja i suhoća sluznice usta. Napredovanje paralize mišića, ako izostane adekvatno liječenje, dovodi do smrti.
Dijagnoza se postavlja na temelju tipične kliničke slike te nalazom toksina u serumu, stolici i želučanom sadržaju. (mi)
FOTO: ILUSTRACIJA