MLADI U POTRAZI ZA POSLOM: ‘Imam fakultet, ali ni posao konobara ne mogu dobiti jer nemam nikakvu vezu’

Ponekad padnem u depresiju jer po cijele dane sjedim doma i surfam po internetu u potrazi za natječajima. U većini slučajeva nitko mi niti ne odgovori na zamolbu i to me najviše pogađa, žali se Dijana Prašnički


Autor: podravski.hr — 11.03.2013. / 10:05 Aktualno

Saša Hanžeković, Marina Ištvanović, Dijana Prašnički, Saša Grnović i Nina Drakulić mladi su nezaposleni diplomanti različitih zanimanja. Svakodnevno prate natječaje za radna mjesta, a muke koje prolaze u potrazi za poslom podijelili su s nama i kazali kako, unatoč svemu, ne gube optimizam.
Saša Hanžeković (25) iz Trnovca Sokolovačkog prošle je godine diplomirao na Prometnom fakultetu u Zagrebu i nada se poslu u HŽ-u. Kaže kako gotovo svi iz njegove obitelji rade u HŽ-u pa mu je to najbliže područje interesa.
– Sad mi je već cilj pronaći bilo kakav posao bilo gdje. Poslao sam nekoliko zamolba za sezonske poslove konobara. Najgore od svega je što je i to teško dobiti jer se mnogo zapošljavanja odvija preko veze. Javio sam se na desetak natječaja u struci, poslao sam i zamolbe na vlastitu inicijativu u nekoliko tvrtki iako nije bilo otvorenih natječaja – žali se Saša.
Kaže da je, ako za dvije godine ne pronađe posao u struci, spreman spakirati kovčege i otići u inozemstvo.
– Razočaran sam stanjem u državi, svi znamo da nemamo šanse pronaći posao bez jake veze. No, vjerujem da će se to promijeniti u sljedeće dvije godine – zaključuje.
Marina Ištvanović (26) lani je magistrirala grafički dizajn. S diplomom zagrebačkog Grafičkog fakulteta odlučila se vratiti u Koprivnicu u nadi da će se u svom rodnom gradu zaposliti u struci.
– Iskreno, u Koprivnici baš i nema natječaja za poslove koji mene zanimaju, no optimistična sam i uvjerena da ću uskoro pronaći posao – uvjerena je Marina.
Saša Grnović (26) iz Velike Mučne na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima stekao je naziv stručni prvostupnik inženjer poljoprivrede. Budući da mu većina poslodavaca nije odgovarala na zamolbe, Saša je odlučio još aktivnije tražiti posao.
– Poslao sam 50-ak zamolbi, većinom samoinicijativno jer su natječaji u poljoprivrednom sektoru prava rijetkost. Razvio sam već i svoju strategiju. Osobno i samoinicijativno nosim zamolbe poslodavcima i raspitujem se trebaju li stažiste – nada se Saša.
Dijana Prašnički (24), prvostupnica ekonomije, došla je u Koprivnicu na studij iz malog mjesta pokraj Ivanca. U Koprivnici je prije tri mjeseca završila fakultet, zaljubila se i sve nade zato polaže u pronalazak posla upravo u Koprivnici.
– Do sada sam poslala petnaestak zamolbi, javljam se na sve natječaje za koje imam uvjete. Ponekad padnem u depresiju jer po cijele dane sjedim doma i surfam po internetu u potrazi za natječajima. U većini slučajeva nitko mi niti ne odgovori na zamolbu i to me najviše pogađa – kaže Dijana.
Nina Drakulić (27) prošle je godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu završila studij kroatistike i fonetike. Kao profesorica hrvatskog jezika i fonetike smjera govorništvo vratila se u rodni Sokolovac.
– Iz Zavoda za zapošljavanje mi ništa ne šalju jer je u našoj županiji ponuda poslova nikakva za moju struku pa sama pretražujem natječaje i za susjedne županije – kaže Nina.
Izvještava: EMA GREGUREK
Na fotografiji: Saša Hanžeković, Saša Grnović, Nina Drakulić i Dijana Prašnički tragaju za poslom