Mladi Viktorio nastavlja tradiciju: Gradit ću farmu vrijednu 4,5 milijuna kn

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Viktorio Bogadi (33), mladi poljoprivrednik iz Gole, odlučio je nastaviti obiteljsku tradiciju uzgoja krava i teladi. Nije mu trebalo puno vremena, kaže on, da se odluči baviti stočarstvom, a trenutno uzgaja čak 110 grla goveda.

– Svojevremeno sam išao na posao, ali ljubav prema poslu kod kuće je prevagnula i odlučio sam preuzeti obiteljsku farmu. Bavimo se i proizvodnjom mlijeka i uzgojem teladi za tov – priča nam Viktorio Bogadi. 

Dnevno proizvodi oko 600 litara mlijeka. Iako bi otkupna cijena mlijeka mogla biti i viša, Viktorio se ne žali te kaže kako je proizvodnja isplativa.

– Dobivam između 2,7 i 2,8 kuna po litri i lagao bih kad bi rekao da se i s tom cijenom ne može biti plusu. Bilo bi idealno kad bi cijena bila tri kune za litru, no trenutna situacija na tržištu to ne dopušta. Surađujem s tvrtkom Dukat i oni su maksimalno korektni, pogotovo s isplatom, što omogućuje nesmetano poslovanje našeg gospodarstva – kaže Viktorio Bogadi.

Telad koju uzgaja za tov bez problema uspijeva prodati. Nije problem, dodaje Viktorio, naći kupca, ali poteškoće stvara sama naplata.

-Ima dosta špekulanata i prevaranata i imao sam slučaj da sam prodao dva bika, a tvrtka kupca je propala pa za njih nisam dobio ni kunu. Sad je cijena mesa pala s 15 na 13 kuna zbog korona-krize, no više me brine to da za prodanu stoku na vrijeme dobijem novac – kaže Viktorio Bogadi.

U idućoj godini Viktorio se sprema i za veliko ulaganje. Kreće u gradnju nove farme vrijedne čak 4,5 milijuna kuna, a za tu investiciju će dobiti potporu od 3,2 milijuna kuna iz fonda Europske unije.

– Nama mladim poljoprivrednicima nude se dobre potpore za ulaganja, a kako nastojim stalno unaprijediti uzgoj, odlučio sam se za gradnju nove farme. Bez ulaganja i dugoročnog planiranja nema ni pozitivnog poslovanja ni u poljoprivredi. Iako je stočarstvo mukotrpan posao koji zahtijeva rad od ranog jutra do kasne večeri, i dalje će to biti moj životni poziv – zaključio je Viktorio Bogadi.

FOTO Dinko Borozan

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI