Mladi, vratite se doma: Država im obećava 3000 eura plaće

Podravski list profile

Čak 420.000 visokoobrazovanih mladih Grka napustilo je svoju zemlju u posljednjih deset godina i potražilo bolju priliku diljem svijeta. Grčka Vlada sad pokreće pilot projekt kojim se nadaju spriječiti i preokrenuti efekte ‘odljeva mozgova’, prenosi The Times, a piše portal novac.jutarnji.hr

Cilj je nagovoriti barem 500 visoko kvalificiranih Grka između 28 i 40 godina, koji trenutno rade u inozemstvu, da se vrate u domovinu, a nude im dobre pozicije i minimalnu mjesečnu plaću od 3000 eura! Prosječna lanjska plaća u Grčkoj bila je oko 1100 eura. Naglasak je prije svega na IT sektor.

Kako država koja se nalazi u financijskoj gabuli to želi provesti? U prvoj godini zaposlenja, povratniku će dvije trećine plaće pokrivati država, sufinanciranjem iz EU fondova, a preostalu trećinu poslodavac. Kompanije koje u programu žele sudjelovati obvezat će se da zaposlenika na poslu zadrže, nakon prve subvencionirane godine, još barem godinu dana uz istu plaću koju će u pokrivati u cijelosti, navodi novac.jutarnji.hr

Jedini problem je što bi nova mjera mogla izazvati veliki bunt među onima koji su ostali u Grčkoj za vrijeme financijske krize, a trenutno na istim pozicijama rade za mjesečne plaće ispod tisuću eura.

FOTO Ilustracija

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti