Mladić iz Podravine prodao rabljeni iphone ‘kao nov’, kupac skoro pao sa stolca kad je dobio uređaj

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Mladić (26) iz Kladara nedaleko od Pitomače zbog naizgled banalne prijevare zamalo je završio iza rešetaka. Osuđen je uvjetno, a neće na izrečenih mu pola godine u zatvor ako u roku od godine dana ne počini novo isto ili teže kazneno djelo.

Drski je mladić, kako navodi presuda Općinskog suda u Virovitici, početkom svibnja prošle godine u Kladarama preko interneta oglasio kako prodaje rabljeni iphone ‘osmicu’ za 3000 kuna. No, u oglasu je, najblaže rečeno, lagao.

Mobitel koji je prodao nesretnom mladiću bio je daleko od ‘dobrog stanja’, kako je naveo u oglasniku. Osim što je naveo dobro stanje uređaja, u oglasu je objavio kako je uređaj bez tragova korištenja i s tri mjeseca preostalog jamstva iako je dobro znao kako se radi o telefonu u koji je ugrađen neoriginalni reparirani zaslon i neoriginalna ‘home’ tipka. Osim toga, znao je kako jamstvo tog mobitela zbog neovlaštenog servisiranja uopće ne vrijedi, a sam mobitel uopće nije ispravan.

Na njegov je oglas nasjeo njemu nepoznat mladić s kojim je preko telefona dogovorio prodaju mobitela za 2600 kuna. Kada je mladić HP expressom preuzeo mobitel, neugodno se iznenadio. Odmah nakon otvaranja pošiljke mladić je shvatio kako je prevaren te kako je za 2600 kuna kupio potpuno neispravan mobitel, suprotno stanju kakvo je bilo navedeno u oglasniku. Mladić ga je prijavio policiji, a nakon istrage tužitelji su podignuli optužnicu i cijeli se slučaj preselio u sudnicu Općinskog suda u Virovitici.

Na sudu je okrivljeni muškarac priznao krivnju što je u bitnome skratilo postupak. S obzirom na priznanje krivnje, tužitelji su odustali od njegova strožeg kažnjavanja tako da se provukao s relativno blagom kaznom od pola godine uvjetnog zatvora. U svojoj obrani objasnio je kako je mobitel kupio ispravan polovan i da ga je nakon tri mjeseca odlučio prodati. Dodao je samo kako je mobitel koji je prodao bio ispravan, te da mu je radila ‘home’ tipka što se, dodao je, vidi na slikama oglasa.

Na sudu je promijenio svoj iskaz i priznao krivnju premda je tijekom istrage krim policajce PU virovitičko-podravske cijelo vrijeme uvjeravao kako je mobitel bio ispravan i da ne zna što hoće kupac i zašto se žali.

Na kraju je sutkinji rekao kako je mladiću kojeg je preveslao u međuvremenu nakon pokretanja kaznenog postupka vratio iznos koliko je nezakonito zaradio. Mobitel mu je prevareni mladić poslao pouzećem, a on je poštaru uplatio 2600 kuna, koliko je proslijeđeno mladiću kojeg je prevario. No, to je bila samo njegova tvrdnja. Kako sutkinja Općinskog suda nije mogla provjeriti je li doista vratio novac za mobitel, uputila je oštećenog mladića, ako mu novac nije vraćen, da u privatnoj parnici potražuje navedeni iznos cijene mobitela.

Kako 26-godišnjak do sada nije kažnjavan, a cijeneći njegovo priznanje, sutkinja ga je kaznila uvjetnim zatvorom premda je za kazneno djelo za koje je prijavljen propisana novčana kazna ili čak do pet godina zatvora. Presuda je nepravomoćna i nezadovoljne strane mogu se na nju žaliti, no zbog priznanja i činjenice da su visinu kazne predlagali tužitelji, žalbe neće biti uložene. Što poručiti čitateljima nakon svega: poanta je priče kako se treba paziti što se kupuje preko internetskih oglasnika, a mladić koji je prevaren jedan je od rijetkih sretnika koji su doista uspjeli doći do svog novca.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI