Mladić poginuo prelazeći cestu na biciklu. Sud je odlučio da je više kriv za kobnu nesreću od vozačice

Prometni vještak naveo je kako se vozačica "na dijelu ceste gdje je ograničenje brzine bilo 50 km/h kretala brzinom od 68 km/h"


Autor: podravski.hr — 18.07.2018. / 14:58 Crna kronika

Ilustracija / Biciklisti često stradavaju u prometu (ova fotografija nema veze s događajem iz teksta)

Božica iz okolice Ludbrega sa svojim osiguravajućim društvom obitelji preminulog mladića mora isplatiti 141.000 kuna odštete, sudski je epilog strašne nesreće prije šest godina.
Tog kobnog jutra oko 5.15 sati Božica se vozila cestom kod Varaždina te je naletjela na mladića koji je u tom trenutku biciklom prelazio cestu jer se uputio na posao u obližnju tvrtku. Spletom nesretnih okolnosti, ali i nesmotrenosti, Božica je automobilom naletjela na biciklistu koji je od siline udarca preminuo.
Otac, majka i sestra tražili su da vozačica, njezin suprug kao vlasnik vozila i osiguravatelj solidarno svakom od roditelja isplate po 260.000 kuna te sestri pokojnika 90.000 kuna za psihičke i duševne boli. Ukupno, dakle, 610.000 kuna. Kako su članovi obitelji naveli, njihov život je nakon tragedije u potpunosti razoren.
Općinski sud je nakon iscrpnih saslušanja sudskih vještaka i svjedoka presudio da je odgovornost za nastanak prometne nesreće podijeljen u omjeru 60:40. Kako je sud naveo u presudi, nesretni mladić cestu je prelazio na mjestu gdje ne postoji pješački prijelaz te je u tadašnjim uvjetima mogao vidjeti da mu ususret dolazi automobil. Da je odustao od prelaska ceste, tvrdi sud, do nesreće ne bi došlo te je njegova odgovornost za nesreću 60 posto.
Također, Općinski sud je naveo da je vozačica morala posvetiti više pažnje događajima na cesti te da je pravovremenim kočenjem i manevrima mogla izbjeći nesreću koja je za posljedicu imala gubitak ljudskog života.
Prometni vještak u svojem izvještaju naveo je kako je vozačica “na dijelu ceste gdje je ograničenje brzine bilo 50 km/h kretala brzinom od 68 km/h, i to u uvjetima smanjene vidljivosti zbog noći, mokrog kolnika i gustog prometa”. Da je vozila po propisu, naglasio je, mogla je na vrijeme zakočiti. Inače, Božica je tog jutra bila za volanom opela astre starog 20 godina koji nije imao ispravne kočnice.
Osiguravateljska kuća i vozačica odmah nakon nesreće priznali su da su za nesreću odgovorni 20 posto te su obitelji isplatili ukupno oko 100.000 kuna. No, ožalošćeni roditelji i sestra smatrali su da isplaćen iznos nije niti približno dovoljan. Sud je prihvatio njihov zahtjev, ali ga je umanjio za 60 posto. Dosuđeno im je, dakle, još 141.000 kuna plus kamate. Kad se sve zbroji i oduzme, tražili su 610.000 kuna, a na koncu dobili oko 245.000 kuna.
Obitelj je tužila i vlasnika automobila jer je vještačenjem vozila utvrđena neispravnost kočnica, odnosno nejednaka sila kočenja po kotačima, no sud je odbio takav prijedlog.
FOTO: ILUSTRACIJA