Mladići iz Križevaca provaljivali u lokale, treći se zabavljao s drogom

Dvojica prijatelja iz križevačkog kraja, Antonio (32) i Luka (25), presudom koprivničkog Općinskog suda osuđeni su zbog provala koje su počinili u kalničkom kraju, a trećeokrivljeni Marijo (27) je osuđen zbog droge. Kako se navodi u presudi, drugookrivljeni Luka sa svojim maloljetnim krizmanim kumčetom u listopadu 2014. godine provalio je u kafić King u Svetom Petru Orehovcu.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Njegov je maloljetni ‘kumić’ za vrijeme radnog vremena kafića otvorio prozor jedne prostorije do kojeg su došli nakon isteka radnog vremena i kroz njega ušli unutra. Ukrali su veću količinu cigareta i 10 red bulla ukupno napravivši štetu od 3800 kuna. Drugu provalu Luka je počinio sljedeće noći s prvookrivljenim Antonijom u Kalniku. Došli su do mjesnog kafića gdje je Antonio nogom izbio drvenu ploču zatvorenog prozora. Kroz otvor je ušao u objekt, a Luka je sve to vrijeme pazio da netko ne naiđe. Nakon toga je Antonio nasilno otvorio drvena vrata koje dijele prostor skladišta od kafića te iz blagajne uzeo 300 kuna pologa.

Osim toga ukrali su četiri boce ‘žestice’ i 40 komada piva, a sveukupna šteta procijenjena je na 7000 kuna. Iste noći odvezli su se i do planinarskog doma na Kalniku u koji su nasilno ušli i iz blagajne ukrali 540 kuna. Trećeokrivljeni Marijo ‘kompić’ je prvoj dvojici okrivljenika, no on se presudom ne tereti za provale, već za kaznena djela zlouporabe opojnih droga. Osuđen je zato što je jednom poznaniku prodao gram marihuane za 50, a drugome gram ‘speeda’ za 100 kuna. To ništa ne bi bilo otkriveno da ga prethodnog dana nisu uhvatili policajci nakon što je pored ugostiteljskih objekata u Tomislavovoj ulici u Križevcima petorici mladića, od kojih je jedan bio maloljetan, dao na konzumaciju ‘joint’ marihuane, a dvojici maloljetnika dao besplatno konzumirati ‘speed’.

Sutkinja Vesna Piškorec Kuzmić svu trojicu osudila je uvjetnom kaznom zatvora. S 11 mjeseci uvjetno najgore je prošao Marijo koji se ‘zaigrao’ drogom. Njemu je izrečen i rok kušnje od tri godine. Antonio i Luka osuđeni su na osam mjeseci uvjetnog zatvora uz rok kušnje od godine dana te moraju nadoknaditi i štetu koju su učinili provalama. Sva trojica moraju platiti po 400 kuna sudskog paušala. Drugookrivljeni Luka mora platiti 560 kuna troškova kriminalističkog vještačenja, o troškovima odvjetnika prvookrivljenog će sud donijeti naknadno rješenje, a treće okrivljeni Marijo mora platiti i 627 kuna troškova svog privođenja.

Tijekom postupka za drogu se uz Marija teretio i prvookrivljeni Antonio, no tužitelji su odustali od njegova progona. Drugookrivljeni Luka na sudu je rekao kako je bio ‘mlad i nadobudan’ i kako su to svi iskorištavali. Branio se da mu je maloljetni prijatelj rekao da će odvesti kući konobaricu iz kafića King, a da mu je on rekao da ga pričeka te da mu nije rekao kuda ide. Jednako tako rekao je i za provale u Kalniku. Kazao je da je sjedio u automobilu i da nije znao kamo ide prvookrivljeni Antonio. Rekao je kako je bio samo vozač.

Trećeokrivljeni Marijo na sudu je priznao kaznena djela, objasnio je kako je tada bio konobar u kafiću i da je marihuanom i speedom ‘počastio’ nekoliko mladića. U međuvremenu je, kako je naglasio, promijenio način života, ne konzumira marihuanu, oženio se, radi bez prekida i dobio je dijete.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI