Malim poduzetnicima kvadrat u poduzetničkoj zoni za jednu kunu

Podravski list profile

Koprivnička uprava uobličila je nacrt paketa mjera za jačanje poduzetništva koji će uskoro biti pušten u javnu raspravu, doznajemo neslužbeno od izvora bliskih Zrinskom trgu broj 1.

Da se nešto u tome smislu sprema, gradonačelnik Mišel Jakšić najavio je još u studenome prošle godine, kad je govorio o ovogodišnjem proračunu, a najavu je ponovio na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća sredinom ožujka.

Prema našim informacijama, suštinska promjena novog paketa u odnosu na dosadašnje poticaje, koji su prije svega bili vezani uz broj novozaposlenih radnika, jest u tome što će doći do olakšica koje će znatno pojeftiniti samu bazičnu investiciju nekog poduzetnika. Drugim riječima, investiranje u gradske poduzetničke zone trebalo bi postati mnogo jeftinije nego što je sada.

Prema procjeni do koje smo došli, novi paket mjera samo u najvećoj gradskoj poslovnoj zoni, onoj u Dravskoj, bit će „težak“ 15-ak milijuna kuna.

U gradskoj upravi poručili su nam kako se na paketu mjera još radi te njegovi detalji zasad nisu javni. Ipak, od upućenih izvora doznali smo njegove glavne gabarite.

Prije svega, veliki investitori moći će dobiti gradsko zemljište besplatno ako u roku od dvije godine ulože u gradnju i opremanje objekata više od dva milijuna eura, dok će ulagači od milijun eura zemljište moći dobiti po 70 posto jeftinijoj cijeni.

Manjim ulagačima, pak, navodno se smiješe također mnogo povoljniji uvjeti ulaganja nego dosad jer će im Grad, prema neslužbenim informacijama, ponuditi mogućnost prava građenja u zoni Dravskoj ili Radničkoj uz cijenu od samo jedne kune po četvornom metru u prve dvije godine, nakon čega bi „najam“ gradske parcele trebao skočiti na deset kuna po metru kvadratnom.

Istodobno je razrađen i model za otkup zemljišta za koje su investitori povoljno dobili pravo građenja, ovisan o roku dovršetka investicije, a popust bi išao i do 100 posto, i to za male poduzetnike koji svoju investiciju realiziraju u roku od dvije godine.

Upravo njima, prema onome što smo doznali, novi paket mjera nudi najveće olakšice.

– Mikro i mali poduzetnici sa započetim poslovima i dobrim razvojnim planovima moći će, uz kvalitetnu pripremu investicije, do gradskih zemljišta doći po cijeni od kune ili dvije po četvornom metru, uz potpuno oslobađanje komunalnog doprinosa – kazao nam je sugovornik upoznat s potankostima iz novoga paketa.

U paketu mjera za jačanje poduzetništva je i smanjenje komunalne naknade od 50 posto za sve poduzetnike u zonama, a početnici bi trebali bi uživati i dodatno smanjenje, i to od 100 posto u prvoj do 25 posto u četvrtoj godini rada.

Mogućnost da ponudi novi paket mjera za jačanje poduzetništva gradska je uprava dobila nakon financijske konsolidacije proračuna, do koje je došlo u zadnje dvije godine, nakon velikih opterećenja koje je proračun podnio na ime osnivanja i financiranja prvih godina rada Sveučilišta Sjever. Pomoglo je i to što je rast gospodarstva donio veće prihode od poreza na dohodak.

Prema zadnjim dostupnim podacima Fine, za 2017. godinu, u Koprivnici je 673 aktivnih poduzetnika, koji su imali 8749 zaposlenih te su ostvarili prihod i od 5,6 milijardi kuna te 236 milijuna kuna neto dobiti, s tim da je u godinu dana broj zaposlenih narastao za stotinjak.

Po broju zaposlenih Koprivnica je 25. u državi, po ukupnom prihodu poduzetnika 14., a po neto dobiti 13. među svih 556 gradova i općina. Hoće li novi paket mjera za poticanje poduzetništva privući nove investitore u gradske poduzetničke zone, vidjet će se vrlo brzo nakon što one stupe na snagu, a to bi, prema našim informacijama, moglo biti u lipnju.

FOTO: Nikola Wolf

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI