Mlin u kojemu se rodio Tuđmanov savjetnik propao je zbog mafije

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Oronula zgrada koja se smjestila na čistini između Miholca i Selnice Miholečke, na desetak kilometara sjeveroistočno od Križevaca, krije zanimljivu tajnu. Putnika namjernika na to neće upozoriti kakav putokaz uz cestu niti tabla na ruiniranom objektu.

Tek mještani okolnih sela pamte da se u zgradi rodio negdašnji savjetnik predsjednika Franje Tuđmana, a kasnije i hrvatski ministar poljoprivrede Ivan Majdak. I da to nije bila obična kuća, nego mlin izgrađen davno, prije više od stotinu godina.

Majdak se u tome mlinu rodio 1942. godine. Doktorirao je veterinu, a 1991. godine postao je Tuđmanov savjetnik za gospodarstvo. Iduće godine postao je ministar, a poslije je bio i savjetnik premijera Zlatka Mateše. Preminuo je lani u srpnju.

Mlin je na povoljnom mjestu, nedaleko od spoja dvaju lokalnih potoka

Mlin tek u detaljima danas daje razaznati svoju negdašnju raskoš. Stariji mještani okolnih sela dobro pamte doba kad se u njega išlo po brašno, a bio je na dobru glasu. Što se dogodilo, zašto su valjci zamrli, a zgradu neumitno uništava zub vremena?

– Mi smo vam mlin kupili 1988. godine, od čoveka kojemu ga je bil prodal Majdak. On je već zamenil kamene, z kojima se nekad mlelo brašno, z valjcima. Mi smo onda podigli kat, deli novu stolariju, sve smo lepo vredili. Puno smo uložili – prisjeća se 77-godišnji Imbro Šamuga, vlasnik mlina, kojega smo pronašli u obližnjih Brežana.

Mlin je na povoljnom mjestu, nedaleko od spoja dvaju lokalnih potoka. Kad je Imbro dao očistiti jedan od njih, kako bi voda bolje išla, majstor je na svoju ruku u blizini iskopao malo jezero. Imbro je u blizini mlina počeo graditi i kuću – „da bu neko jednog dana tam i živel“.

– Je, po brašno su dolazili i izdaleka. Mleli smo oštro, glatko i crno, a nekad i kuruzu. Najprije smo delali samo žena i ja, a posle smo imali dva dečka, radnika. Imali smo zbilja dobru nameru… – reći će Imbro.

Što se dogodilo, zašto je mlin propao?

– Mafija, kaj da vam velim. Negde sredinom devedesetih došel je čovek i uzel šleper brašna. Nikad nije platil. Prevaril me. Prijavil sam policiji i posle je bil sud. Taj nije prevaril samo mene, u mesec dana je uzel robe vredne 700.000 kuna. Kod mene je uzel brašno, v Dalmaciji šleper maslina… Skupilo nas se 15 kaj smo tužili. No, nikad nije osuđen, pobegel je neka, navodno v Sloveniju – ispripovijedao nam je bivši miholečki mlinar.

Zbog prevare sredinom 90-ih, mlin je ušao u probleme

Samouk, veli, nije izučio taj zanat, ali – „nije to kompolicirano, samo treba imat volju“.

Zbog prevare sredinom 90-ih, mlin je ušao u probleme, a nije pomoglo još nekoliko neplaćenih isporuka brašna. Godine 2003. voda je došla do grla i mlin je zatvoren, a okolno zemljište prodano da bi se namirile banke. – Je, sad su razbiti prozori, i vrata je neko otpeljal, neznam ko. Sve kaj je vredno odnesli su. Tak je mlin zgledal kad smo ga mi kupili… Jel bi ga prodal? Ko bi to kupil… Trebalo bi puno uložiti kaj bi mlin opet proradil. Jel mi žal kaj je tak završilo? Danas više nije. Žena i ja ostali smo sami, deca su otišla u bolji život, niko to neće delati. A oni koji su van otišli, nikad se više ne buju vrnuli doma krave dojiti – zaključije Imbro Šamuga.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Položili vijence za poginule branitelje

U povodu obilježavanja godišnjice početka operacije Orkan te blagdana Svih svetih i Dušnog dana, kod Spomenika hrvatskoj slobodi u Koprivnici položeni su vijenci i zapaljene

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI