Mljekar Valent Pacur: Imam dva mala sina, sigurno me ne budu naslijedili

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Valent Pacur (42) iz Gorice Miholečke u Općini Sveti Petar Orehovec svaki drugi dan predaje mlijeko Dukatovoj cisterni na cesti u blizini svog mjesta i svaki drugi dan proklinje trenutak kad se počeo baviti mljekarstvom.

Kao školovani ugostitelj radio je u struci do prije dvadeset godina, u Križevcima i na Jadranu.

– Žal mi kaj sam se vratil. Bolje je bilo konobariti nego ovo. Imaš svoje radno vreme, a ak i delaš prekovremeno, dobro si plaćen. U ovom poslu nemaš ništ, a delaš od jutra do mraka. Imam 11 muznih krava i živim jako loše. Početna cijena litre mleka je kuna i 88 lipa, a troškovi su veliki – žali se Valent, koji obrađuje nešto više od deset hektara zemlje.

Ništa ne ide na bolje, veli, sve je isto, samo godine prolaze.

– Država daje poticaje za obrađivanje zemlje, al to je tak… A nemrem se javit na neke mjere jer imam više od 40 godina. Neki koje znam, a malo su straiji od mene, prebacili su gospodarstvo na decu, i sad dobivaju više bodova. A trebalo bi bit drukčije, nek službena osoba samo dojde na teren i sve bu vidla. Ak čoveku treba ožbukat farmu, daj mu bar kredit – predlaže miholečki mljekar.

Ne vjeruje da će se situacija za poljoprivrednike popraviti.

– Imam dva sina, jedan je u školi, jedan još mali, i ne verujem da me neko od njih bude nasledil. Ne bi im to ni preporučil. Ak budu kakve poticajne mjere kaj bi čovek mogel normalno živeti, nek se prime tog posla. Inače ne, bolje da se muče. Ja se mučim 20 godina, i kaj sad? Da otidem van kak i drugi? – pita Valent Pacur.

U Gorici Miholečkoj, kad se počeo baviti mljekarstvom, bilo je šest proizvođača, a radila je i otkupna stanica. Sada ih samo još dvoje živi od mlijeka.

FOTO: Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI