Mnogi sakralni objekti čekaju na svoju obnovu: “Sve ovisi o novcu ministarstva”

Na području grada Križevaca nalazi se niz sakralnih objekata koji zbog dotrajalosti ili štete nastale u potresu koji se dogodio prije dvije godine vape za obnovom. Toga su svjesni i u Gradu, a radovi na obnovi spomenutih projekata već su nekoliko godina u tijeku, odnosno obnova ide u fazama. Na stranicama Razvijamo.krizevce.hr za mnoge od spomenutih projekata piše da su još uvijek u tijeku, iako je prema planu njihova obnova trebala biti dovršena još prošle godine.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Konkretno, radi se o obnovi ograde kod grkokatoličke katedrale, zatim sakralnih objekata u Erdovcu, Donjoj Glogovnici te Gornjem Dubovcu. Podravski je odlučio provjeriti u kojim su fazama obnove spomenutih projekata.

Crkva u Donjoj Glogovnici

Iz Grada Križevaca navode kako obnova ovisi o dobivenim sredstvima Ministarstva kulture i medija, na čije natječaje spomenute projekte prijavljuju svake godine, i to u okviru Programa zaštite i očuvanja nematerijalnih kulturnih dobara. Prošle je godine obnovljen tako velik dio ograde kod križevačke katedrale, no projekt i dalje stoji pod kategorijom „u tijeku“.

– Primjerice, obnova ograde kod grkokatoličke katedrale Presvetog Trojstva ne može se smatrati završenom jer je ostao još jedan dio ograde za obnoviti, a za što ćemo, nadamo se, ove godine dobiti sredstva Ministarstva kulture i medija, kao što redovito ostvarujemo već nekoliko godina – poručili su iz Grada.

Bili smo kod crkve UBDM u Donjoj Glogovnici, uz čije je pročelje sa stražnje strane još uvijek postavljena skela i čiji se nastavak obnove tek očekuje.

– Radovi na crkvi u Donjoj Glogovnici, koji su započeli prošle godine, još su uvijek u fazi izvođenja, a produženi su zbog loših vremenskih prilika, kao i pandemijske situacije. Nastavak sanacije također smo prijavili na ovogodišnji program Ministarstva kulture i medija – rekli su nam iz Grada.

Spomenuta crkva tim je zanimljivija, budući da se radi o jednom od najstarijih sakralnih objekata na našem području. Arheološki nalazi ukazuju da je objekt zasigurno funkcionirao već u 15. stoljeću, a njegov najraniji spomen datira još iz 1230. godine. Obnovljen je i dio crkve sv. Katarine u Erdovcu, i to još prije nekoliko godina, no, kako kažu iz Grada, za nastavak sanacije od kapilarne vlage trebat će još pričekati. Projekt je ponovno prijavljen, no ističu u Gradu, za njezinu sanaciju prošle godine nisu primili nikakva sredstva, kao ni za crkvu sv. Katarine u Gornjem Dubovcu.

Potonja je crkva jedna od onih koje su pretrpjele štetu u razornom potresu 2020. godine, a njezinu sanaciju prijavila je i sama župa.

FOTO Nikola Wolf

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI