Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Mnogi su primijetili neobične svjetleće točke na noćnom nebu i ne, nije NLO

Mnogi su primijetili neobične svjetleće točke na noćnom nebu i vjerojatno se zapitali što bi to moglo biti. Nedavno smo pisali kako će pokraj Zemlje proći asteroid i kako će vjerojatno biti vidljiv, no putem teleskopa.

Prizor je snimio i naš fotoreporter s ciljem da se dokumentira i kasnije istraži, odnosno pita stručnjake o čemu se radi, a odgovor je jednostavan: radi se o satelitima Starlink, koji su u svemir lansirani još 2019. godine, a o čemu su izvijestili i iz Međimurskih novina.

– Niz od 60 svijetlećih točaka koje se zajednički kreću po nebu su sateliti Starlink, lansirani 2019. godine iz rakete Falcon 6, tvrtke SpaceX koju vodi Elon Musk. Njihova je namjena osigurati brzi internet. S jedne strane su zanimljiva “dekoracija” neba, no s druge i ometaju mjerenja u astrofizici, što pri radu moramo uzimati u obzir – odgovor je prof. dr. sc. Dijana Dominis Prester, s Odjela za fiziku Sveučilišta u Rijeci.

Starlink sateliti su ovih dana vidljivi iz naših krajeva svakodnevno imeđu 17 i 18 sati, posebice iz ruralnih područja, gdje ima manje svjetlosnog zagađenja.

Kako je još u studenom izvještavao Bug, Starlink će ove godine biti dostupan i u Hrvatskoj, i to od sredine godine. Radi se o satelitskom pristupu internetu, no planirane količine satelitskih tanjura i pripadajuće opreme za našu su zemlju ograničene, a korisnici su se mogli predbilježiti na listu čekanja još od prošle veljače.

Međutim, valja uzeti u obzir cijene koje dolaze u njihovom paketu. Potrebna oprema, dakle tanjur i router koštat će vas 4.029 kuna, dok bi sama mjesečna pretplata koštala oko 799 kuna. Tu valja uračunati i troškove dostave od oko 649 kuna, kao i polog od 799 kuna.

Foto/Video: Nikola Wolf

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI