Mobilni operateri na nama zarađuju najviše, iznad nas niču tisuće baznih stanica

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Saborski zastupnici raspravili su u petak u Hrvatskom saboru prijedlog izmjena i dopuna Zakona elektroničkim komunikacijama, predlagatelja zastupnika Mosta Mire Bulja, koji je u raspravi istaknuo kako se zalaže da teleoperateri u Hrvatskoj posluju kao i u svojim matičnim zemljama.

Zastupnik Bulj predlaže propisivanje obveze zajedničkog korištenja elektroničke komunikacijske infrastrukture i druge povezane opreme u svrhu zaštite ljudskog zdravlja, očuvanja okoliša, izbjegavanja prekomjerne gradnje, zaštite i očuvanja kulturnih dobara te nacionalne sigurnost.

Predložio je i način izračuna visine naknade za pravo puta radi pristupa, korištenja i održavanja elektroničke komunikacijske infrastrukture. Istaknuvši kako se zalaže da teleoperateri u Hrvatskoj posluju kao i u svojim matičnim zemljama, Mostov zastupnik rekao je da teleoperateri u Hrvatskoj imaju najveću dobit u EU.  Vlada im pogoduje, vodeći smo po korupciji, a imamo najsporiji i najlošiji internet, ustvrdio je Bulj. Predlaže i da se treba propisati obaveza operatera da dijele antenske stupove.

Ukoliko postojeći stup nema tehničkih mogućnosti za prihvat opreme drugog operatera, operater vlasnik stupa mora drugom operateru omogućiti rekonstrukciju. Time bi se smanjio ukupni broj antenskih stupova i omogućilo zajedničko korištenje najpovoljnijih lokacija. Takvu odredbu imaju druge zemlje, a za razliku od drugih zemalja u  Hrvatskoj je to samo mogućnost, rekao je Bulj.

U svome zakonskom prijedlogu navodi i kako obveza i visina naknada za pravo puta mora biti definirana zakonom, a ne pravilnikom koji donosi peteročlano Vijeće HAKOM-a. Ustvrdio je kako proizvoljnim smanjivanjima naknada iz pravilnika, kojim pojedini operateri vrše pritisak na HAKOM da ih smanji, to  Vijeće po svom nahođenju može prihod jedinica lokalne i područne samouprave umanjiti i preusmjeriti u dobit tele operatera koja je ionako prevelika.

Sadašnje godišnje naknade iz Pravilnika HAKOM-a iznose između dvije i 10 kuna po metru četvornom. Prema dostupnim informacijama iste naknade u susjednoj Sloveniji iznose tri eura po metru i to je diskontna cijena jer je ugovorena koncesija na 30 godina, odnosno 90 eura po metru i plaća se svih 30 godina unaprijed, tvrdi Mostov zastupnik Bulj.

Naveo je kako ‘samo HT i Vipnet imaju sami svaki preko 2200 baznih stanica’, dok Tele2 ide prema tom broju i nitko ne želi da se priča pojeftini i pojednostavi.

Obaveza je HAKOM-a da se savjetuje s nadležnim tijelima jedinica lokalne samouprave prije donošenja odluke o zajedničkom korištenju infrastrukture, dodao je. Prema postojećem Zakonu, kaže, ako je operatoru korisniku, zbog zaštite ljudskog zdravlja, očuvanja okoliša i zaštite prostora onemogućen pristup infrastrukturi, HAKOM može donijeti odluku o pristupu, a kod toga se može , ali ne i mora, savjetovati s lokalnom samoupravom. Za razliku od Hrvatske, u drugim zemljama EU teleoperateri ne mogu postavljati bazne stanice bez suglasnosti lokalne samouprave, upozorio je Bulj.

U Republici Hrvatskoj duljina DTK (kabelske kanalizacije) koju koriste teleoperateri iznosi otprilike 25.000 kilometar. Ako bi se primijenila cijena od 10 kuna po četvornom metru, godišnja naknada samo za kabelsku kanalizaciju iznosila bi 250 milijuna kuna, naveo je. Operateri imaju i veliki broj baznih stanica na stupovima, samostojeće ulične ormariće i telefonske govornice, HT sam preko 200.000 stupova za zračnu mrežu za koje bi se prema pravilniku trebala plaćati naknada za zemljišnu površinu četiri kuna po metru četvornom, rekao je Bulj.

Ante Plazonić (klub HDZ-a)  rekao je da je mobilnom mrežom pokriveno 92 posto Hrvatske i da su teleoperateri u 2016. i u 2017 uložili po 3 milijarde kuna u razvoj telekomunikacijske mreže.

Vlada se odrekla dijela prihoda da bi se mobilna mreža proširila i na područja koja teleoperaterima nisu zanimljiva za ulaganje. Napravljen je i nacionalni plan razvoja širokopojasnog interneta i napreduje, ali još uvijek zaostaje za mnogim članicama EU, rekao je, među ostalim, Plazonić.

Raspravom je završeno je ovotjedno zasjedanje Hrvatskog sabora, a zastupnici s radom nastavljaju u srijedu 12. lipnja.

(Hina) xdm ysp

FOTO Cropix/Ilustracija

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

  • Pročitaj sljedeće...

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI